Bolavá prsa

Mám 18měsíčního chlapečka, dlouho jsem kojila (11 měsíců) a za tu dobu jsem opakovaně prodělala mastitidu. Horečky kolem 40 °C, antibiotika...
Bolavá prsa
Dá se tomu u dalšího dítěte nějak zabránit? Jakou prevenci mohu udělat už nyní? Ráda bych do roka měla další dítě.
Zuzana
 
Zánět prsu, mastitida, je nepříjemná komplikace, která se vyskytuje v souvislosti s kojením. Postihuje asi 4 ženy ze sta kojících. Onemocnění vyvolávají bakterie, které proniknou do prsu. Nedostatečné vyprazdňování prsu připravuje živnou půdu pro bakterie, které pronikly do mlékovodu. Také popraskané prsní bradavky mohou být místem, kudy vniknou bakterie do prsu. Bakterie mohou proniknout z nosohltanu novorozence. Jasný mechanizmus vzniku této infekce není znám, ale nejspíš je kombinací všech jmenovaných příčin.
 
Ženy, které horečnatý zánět prsu prodělalyv minulém těhotenství, mají troj- až čtyřnásobně vyšší riziko opakování v nynější graviditě. Může to však souviset s přetrváváním jiných rizikových faktorů, např. špatnou hygienou, oslabením imunitního systému nebo sklonem k popraskání bradavek. Svoji roli však také hraje únava a stres. Je-li matka unavená, nekojí ve správné poloze, může dojít k drobnějším trhlinám bradavky, ze které dítě saje. Nesprávné polohování dítěte při kojení patří mezi hlavní rizikové faktory vzniku mastitidy. Díky stresu a únavě se matka může nevhodně stravovat, což ovlivní její imunitní systém a sníží odolnost vůči infekcím. V prevenci je důležitá hygiena prsů, dodržování relativně krátkého času kojení, vyprazdňování prsů a používání lanolinových krémů při péči o bradavky. Objeví-li se známky zadržení mléka či časné infekce, je třeba co nejdřív informovat svého lékaře.

Co pomůže
Sestra je v 7. týdnu těhotenství a má velké problémy s nadýmáním a zácpou. Co může užívat za léky nebo jak situaci řešit? Má strach, aby plná střeva třeba nezpůsobila poprat...
Petra, Liberec

V těhotenství stoupají hladiny hormonu, který se nazývá progesteron. Progesteron snižuje napětí hladkého svalstva, což má především chránit dělohu před předčasnými stahy. Současně jako vedlejší účinek ale působí i na střevo a močovody. Důsledkem snížené pohyblivosti střev může být zácpa, snížená pohyblivost močovodů a váznoucí vyprazdňování moči může podpořit vznik močové infekce. Ale zpět k zácpě. Obvykle nevzniká již v prvním trimestru těhotenství, kdy se užívání léků obecně nedoporučuje. V případech, jako je vaše sestra, doporučuji dostatek tekutin, stravu bohatou na vlákniny, mléčné výrobky, kompoty a dostatek přiměřeného pohybu. Ve 2. a 3. trimestru je možné užívat přípravky s magneziem, například Magnosolv, který lékaři předepisují opět ke snížení pohotovosti dělohy ke stahům. Vedlejším účinkem je zadržování vody ve střevě, což pozitivně ovlivňuje vyprazdňování. Další možností je Fructolax, který také šetrně podporuje vyprazdňování. Projímadla jsou v těhotenství naprosto nevhodná. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články