Blogerka Zuzka: Rotavirová infekce - náš boj s touto nemocí

Ráda bych se podělila se všemi dospělými a hlavně maminkami o zkušenosti s rotavirovou infekcí o níž jsem neměla ani potuchy, že vůbec něco takového existuje, a která nás skolila koncem února loňského roku.
Blogerka Zuzka: Rotavirová infekce - náš boj s touto nemocí

Dodnes mám v živé paměti těch šílených 14 dní, přesto, když se podívám zpět, bych své děti proti rotavirům očkovat nenechala.

Mám už velké obavy, dát své starší dítě do školky. S hrůzou každý den čekám, co nám domů z kolektivu zase přinese. Naposledy to byla rotavirová infekce, při níž jsem měla nervy pořádně na pochodu a díky níž jsme zchudli minimálně o dva tisíce, protože, řekněme si na rovinu, když začne stonat celá rodina, není to levná záležitost
 
Pětiletý syn přišel v pátek ze školky celý unavený, z nosu mu teklo proudem a kýchal na celé kolo. Řekla jsem si, že je to jen nějaké nachlazení a nevěnovala tomu nějak zvlášť pozornost.
 
Druhý den začal silně kašlat, večer jsem mu naměřila teplotu něco málo přes 38 a už na očích jsem viděla, že na něj něco leze.
 
A v noci začal kolotoč, při němž mi nestačil přecházet zrak - syn začal silně a dávivě zvracet, dostal velmi silný a vodnatý průjem, který nemohl ovlivnit - prostě to z něj lezlo horem spodem, aniž by to, bobek malý, mohl kontrolovatelně ovládat. Do rána se prozvracel až do bezvědomí - na chvíli mi na záchodě omdlel, jak to všechno bylo vyčerpávající.
 
Teplota stále přetrvávala, nebyla jsem schopna do něj nic dostat, tudíž to byl signál k návštěvě nemocnice. Ihned jsme vyrazili na infekční, tam nás bez průtahů přijali, syn byl silně dehydrován, na příjmu dokonce spal, jak byl ze všeho vyčerpaný. Okamžitě mu dali kapačky, které mu kapali do příštího dne až do odpoledne. Udělali mu veškeré rozbory, ze kterých vlastně poznali, že v krvi nic neměl, ale ve stolici byl nalezen rotavir. To už se mu udělalo lépe, avšak stále byl hodně unavený a měl silnou nechuť k jakémukoliv jídlu a pití. Nakonec nás propustili po čtyřech dnech domů, kde se ještě zotavoval z teplot, ale už bylo možné do něj dostat pití i po malých dávkách jídlo.
 
Jenže pan doktor mi sdělil, že rotaviry jsou velice infekční, stačí si pouze sáhnout na ústa a v momentě to má další člověk. Rotaviry nejdou ničím zlikvidovat, pouze určitým typem alkoholu. Na umytých rukou zůstávají až 4 hodiny, na oblečení až 10 dní a v těle 14 dní až dva měsíce. Nejprve se tyto viry vrhnou na horní cesty dýchací a postupují směrem dolů, mohou se projevovat vysokými teplotami, silným, vodnatým průjmem a dávivým zvracením - avšak nemusí se projevovat přesně v této kombinaci všech úkonů.
 
Co čert nechtěl, sotva se z toho vzpamatoval starší syn, přesně po týdnu tyto viry chytil syn mladší - rok a půl. Absolutní nechutenství k čemukoliv, teplota, silný průjem, avšak bez zvracení. Nejlepší bylo do něj vysloveně NARVAT něco ráno, to spolupracoval nejlépe. Druhý den byl velmi kritický, myslela jsem, že pojedu do nemocnice pro změnu s ním, ale naštěstí začal pít, což bylo velice důležité pro rehydrataci organismu, vzhledem k vodnatému a častému průjmu. Dokonce jsem ho třetí den dokázala obalamutit a v čistém vývaru mu rozpustila pilulku na zastavení průjmu. Vše se v dobré obrátilo.
 
Samozřejmě se tyto rotaviry projevily i na nás dospělých - muž byl čtyři dny doslova zdrcen z obrovských průjmů, které nešly zastavit prostě ničím, mne průjmy postihly pouze na jeden jediný den, tudíž jsem z nich všech z toho vyvázla nejlépe.
 
Můžu vám říct, že za těch čtrnáct dní, co byly u nás rotaviry v kurzu, jsem zestárla minimálně o dvacet let a doufám, že už nás v takové podobě nikdy nezastihnou!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články