Biobavlna je to nejlepší pro vaše děťátko!

Je ráno. Spěcháte do práce, k doktorovi, s dětmi do školky a školy... Rychle se umýt, najíst a obléct se. Sáhnete po svém oblíbeném bavlněném triku… A teď pozor! Přemýšleli jste někdy nad tím, co si na sebe vlastně oblékáte? Většina z nás asi ne a možná proto pro vás budou následující informace zajímavé.
Biobavlna je to nejlepší pro vaše děťátko!
1. Na výrobu jednoho trička je při běžném způsobu pěstování třeba cca 140 gramů hnojiv a pesticidů.
Velký problém je také rozptyl používaných pesticidů do okolní přírody, tyto se hromadí v biologických organismech, tedy i tělech lidí a hospodářských zvířat.

2. Produkce půl kila bavlny obnáší spotřebu cca 3 500 litrů vody (to znamená pro jedno tričko cca 1000 litrů vody)!
Navíc tato voda není efektivně využívaná a více než 60% se vypaří nebo unikne díky neefektivním metodám zalévání.

3. Celosvětově se pro výrobu bavlny využívá zhruba 32 milionů hektarů půdy.
Bavlna tedy zabírá asi 2,5% veškeré obdělávané půdy, ale pro její produkci se spotřebuje 16% insekticidů.
 
Klepněte pro větší obrázek

Mnoho lidí si stále myslí, že koupí výrobku ze 100% bavlny udělá pro své zdraví to nejlepší. Mnohé maminky dětí s atopickou dermatitidou, které v dobré víře oblékají své děti do bavlny, si neuvědomují, že konvenčně pěstovaná bavlna je v současné době nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou vůbec!

Možná vás tyto informace překvapily, zamyslíte se a rozhodnete se hledat alternativu. Tou může být geneticky upravená bavlna na straně jedné či biobavlna na straně druhé.

Geneticky upravená biobavlna (GM Cotton – genetically modified Cotton) obsahující Bt Toxin se v poslední době stala poměrně rozšířenou plodinou, ale jsou zde již náznaky svědčící o narůstající odolnosti některých škůdců. Dalším problémem je závislost pěstitelů na dodavatelích semen a kompatibilních chemikáliích. Ukazuje se tedy, že ani geneticky upravovaná bavlna není z dlouhodobého hlediska ideální řešení.

V současné době, z výše uvedených důvodů, přibývá spotřebitelů, kteří upřednostňují výrobky, potažmo oděvy, jejichž výroba respektuje zásady šetrného přístupu k životnímu prostředí a tedy i našemu zdraví. Jedná se o výrobky z biobavlny. Koupí biovýrobků (biotextilu) tak zákazník snoubí péči o své zdraví s péčí o životní prostředí.
 
Klepněte pro větší obrázek

Proč biobavlnu

Shrňme tedy stručně důvody, proč příště při koupi trika sáhnou po výrobku s bio certifikátem.

1. Původ surovin a celý výrobní proces od zasazení bavlníku až po zabalení trička s označením biobavlna je pod přísnou kontrolou. Výroba oděvů z biobavlny je maximálně šetrná k životnímu prostředí a je realizována s ohledem na budoucnost, nejen na okamžité finanční přínosy výrobců a zpracovatelů.

2. Oblečení z biobavlny neobsahuje látky, u kterých je prokázáno či je důvodné podezření, že působí jako karcinogeny, negativně ovlivňují vývoj plodu či pohlavních orgánů nebo způsobují alergickou reakci. Díky způsobu zpracování je biobavlna na dotek jemnější a prodyšnější.

3. Je zakázáno např. použití chloru, formaldehydu, azobarviv, zpomalovačů hoření, enzymatického bělení, protimačkavých či antibakteriálních úprav.

4. Oblečení z biobavlny a jeho výroba je často spojeno se standardem zvaným Fair Trade, který zaručuje plnění kodexu nejen ekologických, ale i etických požadavků na výrobní proces. Při výrobě biobavlny nejsou např. zemědělci nuceni pracovat v nelidských podmínkách a není využívána dětská práce, jak je dnes stále v rozvojových zemích běžné. Při koupi biotrička s označením Fair Trade si tedy můžete být jisti, že na jeho výrobě „nespolupracovalo“ pětileté dítě a kvůli „trendy“ výrobku nebylo nuceno v otřesných podmínkách dlouhé hodiny trpět.

5. Vzhledem k absenci zdraví škodlivých látek jsou oděvy z biobavlny velmi šetrné k pokožce a jsou doporučovány také pro alergiky a lidi trpící atopickým ekzémem.

V současné době se biobavlna pěstuje ve více než 22 zemích světa, včetně mnoha zemí třetího světa.
 
Klepněte pro větší obrázek

BIOOBLEČENÍ JE IN!

Pro ekologicky průměrně vzdělanou a uvažující maminku je zřejmé, že koupí dětské výbavičky z biobavlny udělá pro své děťátko to nejlepší a to nejen pro jeho zdraví!

Ve srovnání se zahraničím je však poptávka po biobavlně v ČR stále nízká. Veřejnost o problémech konvečního pěstování bavlny není dostatečně informována a sama po alternativě nepátrá. Pokud pomineme všechny argumenty zmíněné výše, může být samozřejmě důvodem stále ještě relativně vyšší cena pořízení výbavičky pro miminko z biobavlny, než z konvenčně pěstované suroviny. Důvodem je jistě odlišný způsob zpracování biobavlny, vyžadující vyšší náklady. Na straně druhé je však nezbytné zmínit, že díky kvalitě a způsobu tohoto zpracování oblečení z biobavlny vydrží mnohem déle než klasické výrobky. I po mnohonásobném praní si dětské oblečky z biobavlny ponechávají své původní vlastnosti (tvar, barvu) a bez obav o vzhled mohou být použity pro další děťátko. Ve finále tedy cena určitě není vyšší než u běžných bavlněných oblečků. Pokud si tedy maminka, která se rozhoduje o koupi oblečení pro své děťátko, uvědomí aspekty zmíněné výše, rozhodne se jistě správně!

Současná produkce dětského oblečení z biobavlny se již designově neliší od klasických výrobků. Výrobky jsou vzhledově přitažlivé, dobře se kombinují a jsou také velmi praktické, což ocení maminky miminek. Kolekce značky Cotton People Organic respektuje potřeby miminka – oblečky se velmi dobře oblékají i svlékají, manipulace s miminkem je tak minimální, toto je jistě výhodou při nočním přebalování. Bodýčka jsou často zavinovací, nebo mají u krčku překryv, který umožňuje snadné oblékání, manžetky kolem ručiček jsou pružné a nekloužou (ručičky jsou tak i v noci v teple), kalhoty mají pružné lemy v pase a miminko netlačí, čepičky spolehlivě zakrývají ouška novorozenců a oblečení má samozřejmě mnoho dalších detailů, na které designéři mysleli.
 
Značka Cotton People Organic je vyráběna německou firmou Alnatura, kterou v ČR všechny maminky jistě znají a mají s ní dobré zkušenosti. Nekupují tak výrobek od neznámého výrobce, ale od spolehlivého dodavatele kojeneckých a dětských potřeb. Výrobky jsou certifikovány certifikátem biokvality GOTS, což je v současné době jeden z nejuznávanějších v Evropě! Nemusí se tedy opravdu bát neověřeného původu, či možného negativního vlivu na pokožku či zdraví děťátka.

 
Klepněte pro větší obrázek

Výrobky Cotton People Organic seženete například v e-shopu www.naturbabyshop.cz

Sortiment oblečení z biobavlny, který si můžete objednat v e-shopu naturbabyshop.cz:

Sortiment dětského oblečení z biobavlny je vyráběn ve velikostech 50/56 až 128. Kolekce je vždy tvořena s ohledem na praktičnost, výrobky se designově doplňují a velmi dobře se spolu kombinují. V široké nabídce oděvů naleznete biooblečení jak pro miminka (body, overaly, kabátky, trička, čepičky, kalhoty a mnoho dalšího), tak i pro děti školního věku (trička, tepláčky, kalhoty, mikiny atd.). Samozřejmostí je také velmi kvalitní spodní prádlo, které ocení zejména maminky ekzematiků!

Celoroční sortiment dětského oblečení je také dvakrát za rok doplňován sezónními modely. V létě se jedná o trička s krátkým rukávem, kraťasy, letní čepice, šatičky, legíny a v zimě o teplejší mikiny, kalhoty, šátky atd.
 
Klepněte pro větší obrázek

Přemýšlejte, buďte LOHAS
V USA se etablovala velmi silná spotřebitelská skupina LOHAS (Lifestyles od Health and Sustainability), zaměřená na spotřebu zboží a služeb zaměřených na zdraví, životní prostředí, udržitelný rozvoj a sociální spravedlnost. Tento tržní segment stále roste a v současné době se jeho velikost odhaduje na cca 19% dospělých Američanů. V Německu, které je nám jistě geograficky i kulturně blíže, se velikost této skupiny odhaduje až na 10-30% populace. Populární fenomén LOHAS zasahuje do všech odvětví hospodářství, namátkově jmenujme ekologické domy, úspornou elektroniku, samozřejmě biopotraviny a biooděvy. V ČR zatím nebyly provedeny odpovídající výzkumy, dle zahraničních zkušeností je však tento segment odhadován na 5-10% populace a předpokládá se její růst.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články