Bez přilby na kolo nesedejte!

Přestože vyhláška z roku 2006 jasně říká, že děti do osmnácti let nesmějí vyjet na kole bez přilby, stále to mnozí porušují. Neuvědomují si, že ten zdánlivě nevýznamný kousek plastu jim může zachránit život.
Bez přilby na kolo nesedejte!

„Stačila chvilka, a život se mi rázem změnil. Nevím, co se stalo, zřejmě se nějak zablokovala brzda u předního kola, každopádně jsem přelítla přes řídítka, a co bylo pak, už si nepamatuju. Vzbudila jsem se v nemocnici a řekli mi, že jsem měsíc prospala v kómatu," vzpomíná Petra, která si před několika lety vyjela na kole do rakouských hor. „Kdybych neměla přilbu, byla bych na místě mrtvá. Zachránila mi život," dodává. Cyklistické helmy opravdu není radno podceňovat.

Slovo odborníků

Rakouský automotoklub ÖAMTC, který se před třemi lety pustil do testování dětských cyklistických přileb, uvádí statistiku, podle níž při každé páté nehodě cyklistů dojde k poranění hlavy. Přitom správně volená přilba může následky nehody podstatně zmírnit. Výsledky testů ukázaly, že při nákupu není dobré šetřit. Dražší helmy v provedení a bezpečnosti jasně převálcovaly helmy levnější. Vyšší cena znamená nižší hmotnost, lepší odvětrání a kvalitnější zpracování. Výsledky testování najdete přímo na stránkách rakouského automotoklubu www.oeamtc.at. V závěrech testů odborníci radí vyměnit helmu vždy po pěti letech, i když nejeví známky opotřebování. Materiál totiž časem ztrácí na kvalitě. Novou helmu je třeba pořídit také po každé nehodě. Dále rakouský automotoklub nabádá, aby rodiče nepodceňovali nejen reflexní výbavu na obleční a kole samotném, ale i na helmě. Vaše dítě musí být na silnici opravdu dobře vidět.

Jak vybrat tu pravou

Odborníci radí přilbu nekupovat v internetovém obchodě. Je třeba s dětmi zajít do kamenné prodejny, kde si ji mohou zkusit. Přilba nesmí nikde tlačit, proto jim ji nechte nějakou dobu na hlavě, aby měly čas zjistit, zda jim skutečně padne.

Důležitý je upínací systém. Jen pásek pod bradu nestačí, je nutné, aby přilbu bylo možné přizpůsobit obvodu hlavy, což umožňuje nastavitelné upínání v zadní části helmy. Když dítě potřese hlavou, měla by pevně sedět.

Pod bradou by neměly být jen suché zipy, ale plastové spony. Pásky u uší by měly vést každý z jedné strany, a tvořit tak trojúhelník, v jehož středu je ucho. Pod bradou je optimální upevnění pásků s volným místem na dva prsty.

Odvětrávací otvory jsou důležité, aby se hlava nepotila.

I na váze záleží. Čím je přilba těžší, tím více se namáhá páteř a při delší jízdě může dítě bolet hlava. Nejlehčí modely váží kolem 200 g.

Především pro dětskou přilbu jsou důležité vnitřní vyjímatelné pásky, jimiž můžete korigovat nejen usazení na hlavě, ale i velikost, a přilba tak s dítětem nějakou dobu poroste.

Když dítě sesedne z kola a jde si hrát na hřiště s prolézačkami, helmu mu sundejte. Hrozí mu totiž uškrcení.

Nezapomeňte, že přilbu musí mít i dítě v cyklistické sedačce.

Přejeme vám krásné letní výlety bez nehod!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články