Bez plenek snadno a rychle

Učení na nočník může proběhnout hladce a bez stresů. Jak na to?
Bez plenek snadno a rychle

Kdy je dítě dost velké, abychom ho začali učit na nočník? Zatímco dříve běhali caparti bez plen už v jednom roce, dneska není výjimkou, pokud má dítě plenky téměř do tří let. Kdy je tedy ten správný čas?

  • U většiny zdravých dětí mezi 1,5 a 2 roky.
  • Ve chvíli, kdy se množství plen ustálilo a dítě zvládne mít suchou plenu i déle než dvě hodiny.
  • Když si dítě uvědomuje tělesné pocity spojené s vylučováním.

Důležité signály

Zní to legračně, ale zkuste dítě víc pozorovat. Většina dětí totiž vydává jakési signály, že bude konat potřebu. Některé se usilovně soustředí, jiné se běží schovat, další nečekaně zmlknou. Každé dítě je jiné, ale jakmile vypozorujete tato znamení, je čas dát plence vale. Hned po signálu zkrátka co nejrychleji vyrazte k nočníku. Většina dětí navíc koná potřebu v přibližně stejnou dobu, například po jídle nebo ráno hned po probuzení. I tyto časové rituály sledujte a v danou dobu posaďte dítě na nočník.

Na jméně záleží

Celá rodina se domluvte, jak budete procesu vylučování říkat. Musíte ho pojmenovat stejně a co nejjednodušeji, aby to i dítě dokázalo vyslovit. Tradiční „ee" vám může připadat směšné, ale funguje to.

Udělejte si čas

Ideální doba na odnaučení chození na nočník je léto a vaše dovolená. V létě nevadí, když dítě potřebu nestihne a počurá se. Teplé počasí vybízí k běhání ‚jen tak' a dovolená vám zase umožňuje se na proces plenkového odvykání soustředit. Začněte s odstraňování plenek přes den, a až poté, co si dítě vylučování plně uvědomí, vrhněte se do odvykání nočního.

Vyměňte plenky

Tenhle trik funguje. Zkuste místo supersavých plenek koupit méně kvalitní, které se rychle nasáknou, a dítěti se tak mezi nožičkami najednou objeví velká nepohodlná mokrá koule. V tu chvíli mu vysvětlete, že je už opravdu na plenku velké, proto ho tak tíží a je třeba už čurat do nočníku. Většina dětí mokrou zátěž ráda odhodí.

Upravte pitný režim

Zajistěte, aby dítě více pilo, jedlo polévky apod. Jde o to, aby hodně močilo, a vy tak měli co nejvíce možností k trénování. Večer ale samozřejmě zmírněte a větší pití podávejte naposledy dvě hodiny před spaním.

Příklady táhnou

Učení hrou platí i u chození na nočník. Panenky, medvídci a další hračkoví mazlíčci mohou také chodit na nočník. Dítěti se bude hra určitě líbit a rychle pochopí, co po něm chcete. Můžete mu také sami hlásit, když půjdete na záchod. Některé děti budou chtít být ‚dospělé' a budou se dožadovat chození na velký záchod. Můžete mu dát stoličku k záchodu a dětské prkénko, některé se spokojí s nočníčkem na ‚dospěláckém' záchodě.

Chválit, chválit, chválit

Všichni chceme být pochváleni, a pro děti to platí dvojnásob. Každý úspěch náležitě oslavujte, dítě tak budete motivovat. Držíme palce!

Zkušenosti našich čtenářek z Facebooku

Martina M. – Elišku jsme posadili na nočník hned, jak začala sedět, a už v roce byla téměř bez plen.

Miroslava B. – Chválit, chválit, chválit za každou kapičku do nočníku.

Jindřiška N. – Začaly teplé měsíce a naše malá na to přišla úplně sama.

Pavla M. – Posazovali jsme hned po spinkání, to se syn zaručeně vyčural.

Hana Š. – Nechali jsme syna běhat nahatého po zahradě, a během týdne plíny nepotřeboval.

Pavlína B. – U nás zabralo být hodně trpěliví a nenutit násilím. Na nočník jsme nalepili oblíbeného medvídka Pú – takže se u nás chodí čurat na Púa, a ne do nočníku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články