Betynko, nebo Alžběto? Také používáte při oslovování dětí zdrobněliny?

Děti zvyklé na Ládíčka a Marušku, případně Broučka a Zlatíčko, nemají moc rády, když na ně houknete Vladimíre nebo Marie. Jak bychom vlastně měli děti oslovovat?
Betynko, nebo Alžběto? Také používáte při oslovování dětí zdrobněliny?

Sledujete seriál Ohnivý kuře? Malvína Slepičková, kterou hraje Linda Rybová tam svého manžela (Michala Suchánka) oslovuje Květáčku, Tuříne, Petržílku, Brutnáčku. Roztomilé.

Speciální slovník plný laskavých přezdívek (samozřejmě nejen z říše zahradníků či kuchařů) k rodinnému folkloru patří a vypovídá o stmelené, tvořivé a pozitivní energií natřískané rodině.

Jinde v zahraničí se můžou vyřádit nejen na přezdívkách, ale rovnou na jménech. V Česku můžeme zatím jen zírat na kreativitu hollywoodských celebrit, které rozdávají jména jako „Jitřní vánek“ nebo „Pramenitý potůček v nočním svitu“, neb na české matrice vám zapíší jedině jméno už existující.

Chudáci děti: Nejhorší dětská jména světových celebrit

Chudáci děti: Nejhorší dětská jména světových celebrit

Nicol Kidman si bez problémů může dovolit pojmenovat dceru „Neděle“. Proč byste ale „Sunday“ nebo „Nedělovník“ nemohli říkat Honzíkovi, který si o víkendu rád přispí?

V některých rodinách dokonce všelijací Kocourci, Miláčci nebo originálnější Brutnáčci zastíní samotné jméno. Proč ne. Psycholožka Anita Michajluková uklidňuje: „Ve školce a ve škole děti a učitelky obvykle používají jména, takže nehrozí, že by vaši potomci vyrostli, aniž by věděli, jak se jmenují. Nemůžu se ale nezeptat: když rodiče neoslovují svoje dítě některou ze základních podob jména, proč mu to jméno dávali?“

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články