Betynka 9/2008

***
Betynka 9/2008
Ne každá žena si může dovolit v těhotenství nepracovat…
Nastávající maminky, které se rozhodnou pracovat až téměř do porodu, by měly vědět, na co mají a nemají nárok v zaměstnání.

Malý průvodce všemi těhotenskými prohlídkami
Jestliže jste před otěhotněním absolvovala jen jednu preventivní prohlídku u gynekologa ročně, připravte se na to, že v těhotenství u něj budete pečená vařená.

Kdy už je načase vypravit se do porodnice?
Pouze 2% dětí se narodí přesně v lékařem určeném termínu. Valná většina žen - i prvorodiček - však svůj čas nepropásne a dorazí tam, kam má, včas. Existuje několik jasných ukazatelů, které naznačují, že už je TO tady.

Lehké svačinky
Všichni dobře známe nepříjemný pocit v žaludku po těžkém jídle. Tipy na lehké svačinky, které váš organismus v těhotenství zbytečně nezatíží, se vám určitě budou hodit.

Porod doma
Příběh stále autorky Betynky Hany Kloubové, která se rozhodla syna Erika porodit doma, vám jistě zodpoví spousty otázek. Hanka porody v nemocničním prostředí neodsuzuje, ale sama cítila, že pro ni bude nejlepší, když přivede svého chlapečka na svět ve své velké posteli.

Jak se bude jmenovat?

Vybrat jméno pro potomka je úkol velmi zodpovědný, ale leckdy také náročný. Je lepší splynout s davem a dát ratolesti jméno jaksi tradiční či v dítěti vypěstovat exotickým jménem pocit jedinečnosti a nebo také naprostého zoufalství?

Mozek miminka pracuje na plné obrátky. Nevěříte?

Miminko už od narození vnímá vše, co se v něm děje. Svět vnímalo již v maminčině bříšku a nejinak je tomu po narození. Děťátku můžete pomoci aktivovat mozeček různými způsoby.

První šatník vašeho mrňouska
Vybrat výbavičku pro miminko není jen tak. Mezi regály se může ztratit klidně i matka-parádnice, která měla pocit, že má módu v malíku. Seznam toho, co bude vaše novorozeňátko skutečně potřebovat a co už je jen "tahák" na peníze, se určitě bude hodit.

Sama doma s batoletem…
Starost o caparta ve věku mezi jedním až dvěma roky bývá nejnáročnější. Batole se totiž ještě neumí zabavit samo a tak zapomeňte na to, že byste stoprocentně zvládala cokoli jiného.

Nezbedným otázkám dítka se nevyhnete

Až se vaše dítě zeptá, a bude to brzy, jak se dostalo do vašeho bříška, nebuďte překvapená a v klidu mu vše přiměřeně jeho věku vysvětlete. Žádné pohádky, dnešní děti se obalamutit nenechají!

Máme doma tlouštíka…

Jak se vypořádat s tloušťkou vašeho potomka? Rozhodně byste si měli uvědomit, že se nejedná o tragédii, ale o řešitelný problém. Obrňte se ale velkou dávkou trpělivosti.

Nový seriál: Skutečné hrdinky
V rubrice Skutečné hrdinky se Iveta Kubíčková svěřila se svým příběhem. Vše začalo před sedmnácti lety, kdy jí lékařka po porodu dcery Kateřiny sdělila, ať počítá s tím, že dítě nebude nikdy chodit. Kateřina se totiž narodila s artrogrypózou, což znamená chybějící svaly a nervy…

Vybavte správně svého prvňáčka
Jak co nejvíce zpříjemnit životní krok vašemu prvňáčkovi – nástup do školy? Zaměřte se na základní výbavu, kterou potřebuje každý prvňák a nezapomeňte hlavně přeměnit část dětského pokoje na pracovní kout.

Závist je hřích
Co dělat, aby z vašeho dítka nebyl závistivec, ale nezávislý individualista, který nad mocí hmotných statků mávne rukou? Sociální rozdíly jsou patrné už ve školce, důležité je držet se zlatého pravidla a mluvit, mluvit a mluvit a vysvětlit dítěti, že finanční rozdíly mezi lidmi jsou, ale že nic neznamenají.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články