Betynka 5/2009

V květnové Betynce jsem se zaměřili mimo jiné na Den matek, který se právě v květnu slaví. A tak si můžete přečíst několik silných příběhů žen - Evy, která zázračně počala, i když jí lékaři tvrdili, že vlastní děti mít nikdy nebude, Veroniky z SOS vesničky, těhotné jachtařky Lenky, uklízečky Nataši, manažerky Katariny a nebo Markéty, která je zdravotní sestra a na své tři děti sama.
Betynka 5/2009
Těhotenství bez stresu? Bát se je přirozené!
Ano, všechny víme, že bychom měly být v těhotenství vyrovnané a šťastné, ale… Co dělat, když se v tomto období jako na potvoru nakumulují starosti a problémy?

Nejsem příliš zdravá, a plánuji miminko
Lékař ani nikdo jiný není Bůh, aby rozhodoval, kdo smí nebo nesmí mít děti. Žen, které mají zdravotní problémy dávno předtím, než začnou o „maminkování“ vůbec uvažovat, přibývá. Zeptali jsme se tedy gynekologa a porodníka Romana Chmela na jeho názor.

Příběh zázračného početí
Sympatickou Evu Cykritovou jsme původně „ulovili“ pro jiný článek, ale při jeho tvorbě jsme zjistili, jaký zajímavý příběh Eva prožívá. Z původně naprosto neplodné ženy je teď na miminko se těšící těhulka.

Porod jako akt lásky?

Pokud tento názor vyslovíte před ženou, která rodila třeba dvacet hodin, asi vám dá pěstí. Psycholožce Michaele Mrowetz jsme dali prostor podívat se na tento zásadní okamžik trochu jiným úhlem pohledu, než je obvykle zvykem…

13 mýtů nebo pravd o tom, co všechno miminko vydrží
Novorozené miminko prý vydrží moc, někteří rodiče se domnívají, že víc než dospělák. A tak zkoušejí, co všechno unese. Víte vlastně, co pro ně je a co není vhodné?

Lukášek: Když bacily řádí
Lukášek už je na světě čtyři měsíce a tak už stačil prožít kdeco. Dokonce už si i chvilku pobyl v nemocnic se zápalem plic a starší sestra Verunka samozřejmě onemocněla také. Jak to maminka Stáňa všechno zvládla?

Končíme s kojením
Málokteré téma vyvolává tolik vášní, emocí, sporů a „zaručených pravd“ jako kojení. Jedno je ale jisté – každá máma a každé miminko s ním jednou skončí. Co dělat, aby to bylo pro oba co nejsnesitelnější?

Mámo, jdi pryč!
Nepropadejte panice, pokud ještě před týdnem vaše batole vyhlíželo svého otce s dychtivým „Táta, táta!“ a dneska ho od sebe nevrle odstrkuje. Žádný strach, láska se nikam neztratila. To jen mrňous přišel do věku, kdy se učí prosazovat svou vůli. Zítra to zkusí třeba na vás.

Jen my dva a park
Určitě to znáte. Váš neposeda by rád na dětské hřiště, ale vám se tam nechce. Nemáte chuť si povídat… Přinášíme vím tedy deset tipů pro maminky, kterým není na hřišti do řeči.

Jaká matka, taková Katka
Osobní prožitek vztahu mámy a dcera je mužům nedostupný. Proto často nechápou, proč je – i když se mají rády – vzájemné srovnávání většinou dopaluje. Naše fotografka Andrea Simperová oslovila tři rodiny, které společně vyfotografovala a zpovídala.

Jak se žije mámám různých profesí

Ne strach, ale neznalost má velké oči! Člověk má sklony si myslet, že jen on se honí jako blázen a má to složité, zatímco cizím všechno vychází. Ptali jsme se uklízečky, zdravotní sestry, vrcholové sportovkyně i top manažerky, jak zvládají své profese i rodiny. Zdánlivé překvapení: Žádná to nemá snadné.

Máma „vypůjčených“ dětí
Čtyřiatřicetiletá Veronika Benešová vystudovala chemii. V pětadvaceti udělala prudkou profesní smyčku a stala se profesionální mamkou ve vesničce SOS.

Jen je nechte, ať se (občas) nudí!
Přibývá dětí, které jsou zcela bezradné, když se mají samy zabavit. Je to proto, že jim zábavu a program neustále vymýšlíme a podsouváme.

První pomoc – jak zachránit dítěti život?
Zdravotnice Eliška Astlová předvedla na své dceři Elince základní postupy první pomoci. Říkáte si možná, že jde o triviálnost, ale divili byste se, kolik lidí tápe a první pomoc prostě neumí poskytnout!

Menu třeba na Den matek

Amalia Balsa připravila recepty, které zvládnou připravit nejen tatínci-nekuchaři, ale s menší pomocí i vaše děti.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články