Betynka 10/2008

V říjnovém čísle časopisu Betynka jsme pro vás připravili například články na téma, co dělat, když se vám nedaří otěhotnět, zaměřili jsme se i na vícečetné porody, kojení, na soužití miminka a psa v jednom bytě, jak vybrat kočárek a třeba také, že i děti, které nezlobí, potřebují naši péči.
Betynka 10/2008
Výsledky soutěže Šťastná máma
Dozvíte se, která z maminek, jež se zapojila do soutěže Šťastná máma, vyhrála. Čeká na vás pět silných příběhů plus samozřejmě ten vítězný a navíc rozhovor s jeho autorkou, která tvrdí, že ví, jak se udělat šťastnou.

Neotěhotnět hned napoprvé, je normální

Je vám tak akorát, máte partnera a vše ostatní, co k životu potřebujete. A najednou zjistíte, že vám přece jen něco schází – miminko. Se vší parádou zahodíte antikoncepci a doufáte v zázrak. Nezoufejte ale, když se nedostaví okamžitě, to je totiž naprosto normální.

Jsem přecitlivělá máma. Co s tím?
Míru citlivosti na vnější vlivy máme každý jinou. Pravdou ale je, že ženy bývají mnohem citlivější než muži. Pamatujte ale, že přecitlivělá máma rovná se přecitlivělé dítě. Psycholožka Tamara Cenková vám poradí, jak své chování nepřehánět.

Těhotenské stereo
Vícečetných porodů přibývá. Maminky, které se od doktora dozvědí, že se jejich bříško stalo domovem dvou a více mrňousků, napadají nejrůznější otázky a my vám na deset nejzásadnějších přinášíme odpovědi. Dozvíte se také, jaký je rozdíl v tom mít „jen“ jedno miminko a nebo rovnou dvě. O své zážitky se s vámi podělí Lucie Garbieňová, maminka tříleté Kristinky a ročních dvojčat Tobiase a Natálie.

Porodní asistentka
Dozvíte se, co obnáší náročná a přesto krásná práce porodní asistentky. Setkat se s ní můžete, i když ještě zdaleka nejste těhotná, nejvíce její přítomnost ale samozřejmě oceníte přímo u porodu, kdy vás provede všemi jeho dobami. A pomůže vám i s poporodní péčí u vás doma.

Nekojíte? Nic se neděje!
Zapomeňte na výčitky, které vás přepadají, protože své dítě ať už z jakéhokoliv důvodu nekojíte! I přesto, že je mateřské mléko pro dítě výborný dar, existují skvělé náhrady, které vám v klidu pomohou naplnit bříško vašeho spokojeného miminka.

A neutrhnu mu ručičku?
Divili byste se, ale nošení dětí je věda. Respektive jejich správné nošení. Pro lepší názornost jsme vám vyfotografovali maminku Janu s jejím devítiměsíčním Dominikem, se kterým vám ukáže, jak správně nosit miminko.

Pět zásad správného prvního „venčení“
První procházka s vaším načinčaným robátkem v kočárku je velká sláva. Nepodceňujte ale přípravu na ni, zvláště pokud počasí není zrovna ideální. Zrovna tak je dobré vědět, jaké oblečení by na sobě vaše novorozeňátko mělo mít.

Miminko a pes v bytě
Češi patří mezi nejnáruživější chovatele psů v Evropě a tak se samozřejmě stane, že se v jedné domácnosti ocitne naráz miminko a pes. Rozumný přístup k celé situaci je na místě, ale jako téměř vždy, když se chce, tak jde všechno.

Kočárek dle vašich představ
Od výrobců kočárků je pěkné, že trh zahlcují stále novými a novými modely, ale kdo si má v té změti vybrat? Zodpovědný výběr vám usnadníme článkem, kde se podrobně zabýváme „dopravními prostředky“ vašich ratolestí.

Batole a nový sourozenec
Srovnat se s tím, že se o pozornost okolí musí dělit s někým dalším, dá batoleti pořádně zabrat. Nezoufejte, ono se to časem poddá.

Pozor na jazyk!
Lhát se nemá, to ví každé malé dítě, ale… Realita bývá leckdy naprosto odlišná, co bychom si ale měli odpustit, je lhaní dítěti. Mnohem přínosnější pro obě strany je říci pravdu, i když nemusí být zrovna příjemná, ale i to se dá správnou formou sděleného zmírnit.

Pražská Monty školka v přírodě
Česko-anglická školka přijde rodiče měsíčně na osm až osmnáct tisíc korun v závislosti na tom, kolik času v ní děti tráví. Některým z vás se z ceny možná protočily panenky, ale… Rozdíl mezi státní školkou a tou soukromou může být značný, každopádně vždy platí, že rodiče by měli chtít pro své dítě to nejlepší.

Nástup do školky – povinná hitparáda chorob?
Nástup do školky bývá spojován s častou nemocností dítka, ale nemusí tomu tak být vždy. Leccos se dá ovlivnit životním stylem rodiny. Počítejte ale s tím, že s nástupem potomka do zařízení, kde se bude stýkat s vrstevníky, může souviset fakt, že bude častěji nemocný.

Nezlobí? To neznamená, že nás nepotřebuje!
Tendence opomíjet to šikovnější z našich dětí je projevem nejen naší únavy, ale i lenosti. Je to ale logické. Dítko, se kterým je „pořád něco“, získá naši pozornost jaksi samo od sebe, ale na druhou stranu dítě, které je v „normě“, si naši pozornost zaslouží také.

Stal se ze mě buldok
Další příběh skutečné hrdinky, který vám přinášíme, jste už určitě zaregistrovali. Zjišťovali jsme, jak se daří Martině Němcové, mamince Filipa, který se, když mu bylo osm, na školním výletě málem utopil. Dnes je zcela ochrnutý a po probuzení z komatu v tzv. stavu bdělého bezvědomí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články