[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Je zajímavé, že mnoho mladších batolat zkonzumuje menší objem potravy, než konzumovalo jako starší kojenec v druhém půlroce života. I když to pochopitelně neplatí pro každé dítě.
Pro batolata bývá typické, že během dne spíše „zobou a uzobávají“, než že by skutečně snídala, svačila, obědvala a večeřela, tak jak to dělají dospělí. Přesto ale, k údivu rodičů a známých, i tyto děti prospívají a žádné důležité živiny jim obvykle nechybí.
Odborníci se shodují, že problémem stravování dnešních batolat obvykle nebývá nízká kalorická hodnota potravin (nedostatečný kalorický příjem), které dítě během dne zkonzumuje, ale spíše jejich skladba.
Mnoho dětí jí málo zeleniny a potravin bohatých na železo a vápník. V jídelníčku bývá kvůli kupování hotových jídel, potravin a pochutin nadbytek soli, cukru a bohužel i látek, které se starají o zvýraznění a zachování chuti a vzhledu výrobku, o jeho trvanlivost a další vlastnosti.
Pokud si děti na „průmyslové“ potraviny v batolecím věku zvyknou, budou jednoduchou a zdravou domácí kuchyni časem pravděpodobně odmítat a dožadovat se již hotových svačinek z obchodu – a klidně kvůli nim budou i hladovět!