Maminka.czBatole

Batolata a tablet. Držet je od něj dál, nebo jim jej dopřát?

Simona Procházková 28.  12.  2017
Dvouleté mrně nadšeně jezdící prstíkem po displeji… pro některé maminky noční můra, pro jiné samozřejmá součást vývoje jejich potomka. Pořídit mu tablet ještě dříve, než vyrazí poprvé do školky, nebo ho od něj naopak držet co nejdále?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ANO

Šárka Salačová (31), na mateřské dovolené

Jsem v podstatě pro, myslím si, že děti se mají odmalička rozvíjet po všech stránkách. Moderní technologie a elektronika je budou provázet celý život, tak proč se teď, když jsou malí, tvářit, že neexistuje?

Tablet jsme naší dceři pořídili již před druhými narozeninami. Nejdříve jen na pouštění pohádek, následně jsem podrobněji zapátrala v nejrůznějších dostupných aplikacích a stáhla jí různé výukové a přitom zábavné programy pro děti.

Díky Výukovým kartám se zdokonalila v pojmenování barev, naučila se názvy rostlin, teď se učí písmenka. Ráda si na tabletu maluje a zároveň se učí anglické pojmenování barev. Osvědčila se nám, mimo jiné, zajímavá aplikace, ve které musíte ošetřit animované holčičce zkažené zuby. Dcera si pak začala zcela bez protestů čistit zoubky, najednou se bála kazíků.

Naše Gábinka používá tablet zhruba pětkrát týdně, pokaždé asi tak na půl hodiny. Samozřejmě čas strávený nad displejem hlídám, ale přiznávám, že když byla nemocná a musela ležet, tak si na něm hrála častěji a déle. To se ale asi dá tolerovat, jak nejspíš dobře ví každá maminka marodícího dítka.

Mami, dej mi tablet. Patří tablet dětem, nebo ne?

NE

Romana Gondeková (42), manažerka, na mateřské dovolené

Máme doma na dva dospělé celkem čtyři notebooky, tři mobilní telefony s daty a žádný tablet. Takže jsme do zhruba dvou let věku naší starší dcery o tabletu ani na vteřinu neuvažovali.

S mým mužem jsme se vzácně shodli, že pro pasivní zábavu v domácnosti bohatě stačí televize s pohádkami. Musím říct, že vzhledem k režimu dětí, který se snažíme dodržovat, nám maximálně vyhovuje, že pohádky, které si oblíbily, mají přesně daný vysílací čas. Pomáhá nám to nejen při výchově, ale i při usměrňování nás samotných. Český Večerníček je totiž úžasný vynález! Třeba v létě nám dával naprosto jasný signál, že je čas jít domů.

V současné době už dcerka chodí do školky a diskuze ohledně tabletu se tak u nás znovu objevila na pořadu dne. Jak roste, jsem už benevolentnější. Jako předškoláček denně vstřebává ze svého okolí spoustu informací a nechceme jí bránit v získávání počítačové gramotnosti.

Zvažujeme, že bychom jeden koupili pro mě, ale s tím, že bych ho pro začátek dceři půjčovala například na sledování pohádek v angličtině. A pak se uvidí…Sami jsme jako rodiče zvědaví, jak bude otázka, zda dovolit tablet batoleti, probíhat v případě mladšího sourozence (kterému ještě není rok).

Kdy je čas pořídit dítěti první mobilní telefon? Ideálně v deseti letech
Netradiční využití „domácí chemie“: Jak nahradit tablety do myčky či prací prášek?
Kdy je čas pořídit dítěti první mobilní telefon? A může ho používat ve škole?

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Péče o dítě a jeho výchova, Batole, Mateřská škola, Tablet, Marod, Pojmenování, Celý život, Pořad dne, Elektronika, Druhé narozeniny, Čas jít, Večerníček, Mateřská dovolená, Současná doba, Poušť, Technologie, Pohádka, Gábinka, Zkažený zub, Noční můra, Jasný signál, Dcera, NEJ, Tablety na Heureka.cz