Balíme, balíme… přebalíme aneb spokojené miminko

Asi správně tušíte, že bez plenek to nepůjde, potřebuje je opravdu každé miminko. Jde jen o to vybrat ty pravé a naučit se správně přebalovat. A s tím vám pomůže právě Betynka.
Balíme, balíme… přebalíme aneb spokojené miminko
Nemusíte být zrovna ekologický nadšenec, abyste před narozením miminka přemýšlela, jaké plenky jsou pro vaše miminko nejlepší - zda pohodlné jednorázovky alespoň občas nevyměnit za látkovou klasiku. Abyste si udělala obrázek sama a vybrala si tak podle svého, připravila pro vás Betynka přehled druhů plenek.

Textilní jsou na výběr:

Čtvercové froté jednovrstvé
Prodávají se ve třech velikostech, v ceně za 55 Kč za kus. Hodí se pro celodenní nošení, ovšem vyžadují častější kontrolu.

Vícevrstvé froté plenky
plenky se čtyřmi vrstvami na okrajích a s osmi uvnitř lze koupit jen ve dvou velikostech v ceně od 30 Kč za kus.

Zavazovací
je možné je kombinovat s klasickými jednovrstvými i vícevrstvými. Jedny zavazovací plenky stojí přibližně 80 Kč.

Kalhotkové pleny
Koupíte je v několika variantách. Na většinu z nich je třeba použít svrchní nepromokavé kalhotky, aby miminko nebylo počůrané za chvilku skrz naskrz. Cena se pohybuje od 180 – 350 Kč za kus.

Jednorázovky, které znáte i neznáte
 
Separační pleny
Ty jsou buď umělé - nelze je splachovat do záchodu ani kompostovat a stojí 40 Kč za 100 kusů. Lze ale koupit i separační plenky z přírodních materiálů jako je viskóza či celulóza, které stojí kole 150 Kč za 100 kusů. Separační plenky se doporučují hlavně pro plně kojená miminka, protože výborně zachytí řídkou stolici miminek. Plenky můžete vyhodit do toalety nebo kompostovat a plenky se rozloží. Separační plenky ale nemůžete použít bez svrchních nepromokavých kalhotek, které seženete podle použitého materiálu od 270 do 500 korun za kus.

Ekologické jednorázovou
Vyrábí se z nebělené celulózy. Jejich výroba je ekologičtější než u běžných jednorázovém a i se lépe poté rozkládají. Stojí v průměru kolem 10 Kč za kus.

Klasické jednorázovou
Stále velmi oblíbené pro svou rychlé a jednoduché použití. Bohužel se vyrábí z bělené celulózy, která se hůř rozkládá, takže nejsou extra ekologické. Ovšem jsou velmi pohodlné a ideální třeba na cesty, protože v těch kvalitních miminko vydrží suché opravdu třeba celou noc. Cena se liší podle značky a pohybuje zhruba od 200 Kč do 380 Kč za balení (54 kusů).
 
Klepněte pro větší obrázek

Co na to dětský lékař
Jak je to s používáním plenek v reálu shrnula dětská lékařka Alena Bohdanecká z Prahy: „Většina maminek používá pro své děti plenky jednorázové, které jsou pro ně pohodlnější, při použití doma i na cestách (nezaberou moc místa v příručním zavazadle a jsou vždy rychle připraveny k okamžitému použití). Jednorázové pleny udrží pokožku dítěte déle v suchu, zvláště pokud se jedná o kvalitní značkové pleny, které jsou proti obyčejným papírovým plenám sice dražší, ale většinou současně obsahují povrchovou úpravu, která lépe chrání jemnou kůži miminka před opruzením i v případě, kdy maminka spící děťátko nepřebaluje třeba celou noc. Má tak jistotu, že se zadeček dítěte nezapaří a nedojde k opruzení jemné pokožky kolem genitálu. Přes den tak některé maminky používají obyčejné levnější pleny z hypermarketu a dítě přebalují častěji, aby se v méně kvalitní pleně neoprudilo.

Nevýhodou jednorázových plenek je nemožnost jejich ekologické likvidace. To vede u části maminek k rozhodnutí, používat látkové pleny. Použití látkové pleny a dobré i rychlé zabalení dítěte vyžaduje od rodičů již určitou zkušenost a zručnost. Stejně tak péče o látkové pleny je časově náročnější, musí se prát a klasické látkové pleny i žehlit, (nejlépe z obou stran), alespoň v prvních týdnech až měsících života děťátka. Je to vhodné nejen z důvodu hygienických (horká žehlička povrch pleny zbaví případných baktérií a „sterilizuje“ ji), ale vyžehlená plenka je i měkčí a hebčí a tím i příjemnější na dotyk s dětskou kůží.“

Hygiena
Tak plenky už máme vybrané. A teď k hygieně při přebalování. Že musíte miminko při každém přebalení omýt a namazat, to asi už víte. Co možná netušíte, je, že jinak musíme pečovat o chlapečky a jinak o holčičky. A jak na to, to nám poradila pediatrička Alena Bohdanecká z Prahy.

Mytí holčiček
Uchopíme obě nožky dítěte jednou rukou za kotníky a zvedneme, očistíme řitní otvor a jeho okolí, záhyby v tříslech, případně na bříšku a namočenou žínkou omyjeme zadeček. Je-li nutné, použijeme dětské mýdlo. Zadeček omývejte vždy zepředu dozadu, aby se nic nezaneslo do pochvy. Jemně rozhrňte okraje stydkých pysků a omyjte je, protože i do genitálu se může dostat stolice. Na závěr omyjte celý zadeček, hýždě a pečlivě pokožku osušte. Pokud vám to čas dovolí, nechte chvíli své zlatíčko bez plen, pak natřete zadeček i pohlaví krémem a zabalte.

Jak na chlapečky
Pravdou je, že u chlapečků je znečištěna čůráním větší plocha kůže než u holčiček. Při mytí opět postupujte odpředu dozadu. Je třeba zvednout šourek, očistit pokožku pod pindíkem, jemně očistit pindíka. Předkožka u novorozenců a kojenců je fyziologicky zúžená, jen malé procento chlapců má předkožku volnou. Pokud je předkožka volná, jemně ji očistěte, ale dále nepřetahujte a už vůbec se nikdy nesnažte přetahovat předkožku zúženou, hrozilo by natržení. Na závěr omyjte celý zadeček a hýždě, pokud to jde, zase nechte miminko chvilku „vyvětrat“ bez plenek, pak namažte a zabalte.
 
Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články