Atopikům pro zdraví

Atopie není bohužel žádná utopie. Atopický ekzém má v současné době v České republice každý pátý školák. Konec světa to ale není, nebojte.
Atopikům pro zdraví
Pokud mají oba rodiče atopický ekzém, je „šance“, že jej dítě zdědí, 81 %, pokud „jen“ jeden, pak jde o 56 %. Alergie neboli přecitlivělost je nepřiměřená reakce na určitou látku – pro představu: znamená to, jako byste na mravence vzali malorážku. Projevuje se různě, od rýmy a kašle přes dušení až po atopický ekzém.
 
Proč atopický? Slovo pochází z řeckého topos – místo. Slovo atopický naznačuje, že ekzém se vyskytuje na místech, kde se obvyklé vyrážky či kopřivky nevyskytují – nejčastěji v tzv. místech vlhké zapářky – v ohbí loktů, kolen, ale i na stehýnkách, na hrudníčku či na obličeji. Sama jsem to se svým dítkem zažila – 14 dní poté, co jsem přestala kojit, se atopický ekzém ohlásil. Byla to reakce na určité látky v potravě a trvalo nám dalších pět let, než se jeho stav zlepšil.
 
Nejčastější je pylová alergie a alergie na určité látky z potravin. K naší smůle existuje ale i zkřížená alergie. To znamená, že dítě, které je přecitlivělé třeba na pyly břízy, je zároveň přecitlivělé na jablka, hrušky nebo jiné plody. Častá je také alergie na bílkoviny mléka nebo na lepek. A co je jisté, začíná stoupat přecitlivělost na potraviny, které u nás nejsou domovem – díky globalizaci je už ale známe i my. Mezi největší alergeny patří bezesporu kiwi, stoupá ale i přecitlivělost na olivy! Jakmile je přecitlivělost potvrzena lékařem, nezbývá rodičům nic jiného, než pátrat, hledat a kombinovat vhodnou stravu, kterou svému dítěti prospějí. Protože i potrava je lékem, lze díky jejímu dobrému výběru předejít mnohým komplikacím.
 
Na následujících řádcích najdete typy pokrmů, které jsou vyzkoušené a pomáhají. Pokud je v receptu uvedeno mléko, lze jej u silných alergiků/atopiků nahradit hypoalergenním mlékem (např. HIPP HA1, HA2; poradí vám v lékárně). Vejce můžete nahradit například Solamylem nebo práškem do pečiva. Další náhrada vajec – Vajahit – je ke koupi např. přes internet (www.prozdravi.cz).
 
Ať už máte doma dítě alergické na mléko nebo na švestky, jednu zásadu byste měli dodržet: vyhýbat se všem průmyslově vyrobeným potravinám a dalším hotovým výrobkům. Nevěřili byste, kolik „stop“ ořechů, sóji a kolik přídavných látek, různých zahušťovadel, pojidel a dalších nebezpečných látek pro vaše děti najdete třeba v obyčejných sušenkách. To všechno vaše dítě, které se musí potýkat s vážným problémem, velice zatěžuje. Při vaření mi byla inspirací kniha pražského alergologa MUDr. Martina Fuchse Alergie číhá v jídle a pití – kuchařka pro alergiky, kterou tímto vřele doporučuji. Mnoho důležitých informací o alergii a atopickém ekzému najdete například na www.alergie.cz nebo www.cipa.cz, www.atopickyekzem.cz.
 
Jahelník s meruňkami
 
Co budete potřebovat
20 meruněk
10 dkg jahel (obchody se zdravou výživou, TESCO)
2 lžíce třtinového cukru
2 vejce (můžete je nahraďit lžící Solamylu nebo Vajahitem)
2dl vody
50 g rostlinného másla (např. Hera)
1 lžička prášku do pečiva
papír na pečení
Doba přípravy: 1 1/2 hodiny (+ 12 hodin na namočení jáhel)
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Přes noc namočené jáhly uvaříme v téže vodě do „kaše“ – asi 20 minut. Necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. V míse utřeme máslo s cukrem. Postupně zašleháme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do vychladlé kaše postupně zašleháme jahelnou kaši a sníh. Hotovou hmotu přemístíme do formy na koláč, do které jsme umístili papír na pečení. Poklademe rozkrájenými meruňkami a pečeme zhruba 1 hodinu, až povrch zezlátne. Jáhly neobsahují lepek, ale zato mnoho minerálů včetně železa. Zlepšují stav pokožky. Rozmixované jáhly můžete použít jako zahušťovadlo omáček či polévek.
 
Pečená drůbeží stehna s meruňkami a hruškami
 
Co budete potřebovat
2 kuřecí nebo krůtí stehna, bez kůže
10 meruněk
1 hruška
slunečnicový olej
sůl, případně oregano
Doba přípravy: 1 a 1/2 hodiny (podle typu drůbeže)
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Drůbeží stehna osolíme, potřeme olejem a vložíme do pekáče společně s nakrájeným ovocem. Můžeme ochutit oreganem. Pečeme při 160 stupních, až je maso měkké. Během pečení můžeme mírně podlít vodou. Podáváme s dušenou rýží.
Děti bývají často alergické na syrové ovoce nebo jen na slupku. Proto byste měli veškeré plody před podáváním oloupat, ještě lepší je ale tepelná úprava.
 
Bramborová „kaše“ se zelím

Co budete potřebovat
500 g brambor
1 malá červená řepa (nemusí být, ale dětem se líbí barva)
hlávka zelí nebo 1 pórek
2 lžíce oleje nebo rostlinného másla
sůl
Doba přípravy: 30 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Oloupané brambory uvaříme doměkka, řepu podusíme také doměkka. Zelí nebo pórek nakrájíme na tenké nudličky a lehce necháme na lžíci oleje na pánvi „ovadnout“ asi 5 minut. Uvařené brambory a řepu scedíme, dáme do mísy, přidáme máslo nebo olej a prolisujeme na kaši. Do hotové kaše zamícháme zelí nebo pórek.
Brambory jsou za syrova významným alergenem, tepelná úprava je ale „zneškodní“. Na zelí a pórek zatím alergie nebyla popsána. Tento pokrm ustanovili Irové za svůj národní – nazývají jej colcannon.
 
Květáková polévka pro nejmenší
 
Co budete potřebovat:
1/2 malého květáku
voda nebo drůbeží vývar
300 ml polotučného nebo hypoalergenního mléka
Doba přípravy: 30 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Květák rozebraný na růžičky uvaříme ve vodě nebo vývaru doměkka. Poté rozmixujeme. Nalijeme zpět do hrnce, přidáme mléko a vaříme ještě pět minut. Podáváme s kukuřičným křupavým chlebem.
 
Vařené těstoviny se špenátem a smetanou

Co budete potřebovat:
hrst bezvaječných nebo amarantových těstovin (např. prodejny bio nebo www.amaranth.cz)
hrst čerstvého listového špenátu 
1 dl smetany nebo hypoalergenního mléka 
1 lžíce oleje
sůl
Doba přípravy: 20 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu. Na oleji s trochou vody podusíme špenát a nakonec jej zalijeme smetanou nebo hypoalergenním mlékem.
 
Kapustové „karbanátky“ s ovesnými vločkami

Co budete potřebovat:
1 menší kapusta 
1 vejce (Solamyl nebo Vajahit)
sůl
hrst jemných ovesných vloček
teplý vývar, např. drůbeží
lžička lněných semínek
kousek anglické slaniny (nemusí být, ale dodá pikantní chuť)
olej na smažení a na potření prstů
Doba přípravy: asi 1 hodina
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Kapustu uvaříme doměkka a necháme mírně vychladnout. Ovesné vločky zalijeme teplým vývarem nebo vodou tak, abychom mohli vytvořit hustou kaši. Přimícháme vejce a nadrobno nakrájenou kapustu, sůl a lněné semínko, případně slaninu nakrájenou na drobné kousky. Prsty namočenými v oleji tvoříme z těsta malé placičky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
 
Klepněte pro větší obrázekBanánový koktejl

Co budete potřebovat:
1 menší banán
200 ml mléka (příp. hypoalergenního mléka)
1 lžíce hnědého cukru
šťáva z půlky pomeranče nebo 50 ml čerstvé pomerančové šťávy
Doba přípravy: 5 minut

Postup:
Banán nakrájíme do mixéru a rozmixujeme se všemi ostatními ingrediencemi. Pomeranč a citrusové plody vůbec mohou způsobit vyrážku, ale jen pokud se konzumují ve velkém množství. Pomeranč je však na druhé straně i pro atopické děti významný, protože obsahuje velké množství důležitého vápníku – proto byste se mu neměli úplně vyhýbat.

 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře