Maminka.czZdraví

Aromaterapie: jemný, ale překvapivě účinný pomocník v těhotenství

Martina Machová 22.  4.  2012
Těhotenství sice není nemoc, ale občas se tak tváří. A tak si během něj zasloužíte své tělo náležitě rozmazlovat. Jedním z příjemných, jemných i voňavých způsobů je až překvapivě účinná aromaterapie. Pomůže při ranních nevolnostech, bolestech zad i křečových žilách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aromaterapie je jednou z mnoha léčebných metod alternativní medicíny. V aromaterapii se vše točí kolem voňavých rostlinných silic (éterických olejů), ty totiž disponují prokazatelnými biologickými účinky na organismus (asi nejznámější je u nás „Tea Tree“). Silice se až na výjimky nepoužívají neředěné přímo na pokožku. Neboť ač se tváří jemně a něžně, jejich účinky jsou i v malém množství razantní.

Voňavá masážní směs se připraví přidáním několika kapek vybrané silice do rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, meruňkový apod.). Silice nejsou rozpustné ve vodě, a tak je musíte před přidáním do koupele rozpustit v troše hydrofilního oleje (popř. v medu či smetaně). K inhalacím či prostému provonění nebo desinfekci vzduchu slouží aromalampy.

Pozor, užití některých silic je v těhotenství nevhodných! Renomovaná britská aromaterapeutka V.A.Worwood doporučuje jako bezpečné následující silice : mandarinka, grapefruit, geránium, heřmánek římský, růže, neroli, ylang-ylang, levandule, kadidlo, santal.

Jak na ranní nevolnosti?

Ranní nevolnosti jsou v těhotenství naprosto fyziologické, což neznamená, že jsou příjemné a že se nedají alespoň částečně mírnit. Zkuste si před spaním zapálit v pokoji aromalampu s několika kapkami éterického oleje máty kadeřavé. Silici si lze kápnout i roh polštáře. Ne nadarmo je máta osvědčeným prostředkem i při kinetózách.

Aby záda nebolela

Mnohé dámy si během těhotenství stěžují bolesti zad, některé se jich nezbaví ani po narození dítěte. Úlevu mohou přinést i partnerem neodborně prováděné jemné masáže s použitím následujících silic: neroli, levandule, geránium, heřmánek římský. Vyberte si tu, která vám voní, a nakapejte 2 - 3 kapky do 5 ml rostlinného oleje a směs je hotová! Silice lze i kombinovat, např. 1 kapka geránia, 2 levandule.

Co na strie a křečové žíly?

Se striemi si poradí masážní směs několika panenských olejů. Potřebujete 30 ml mandlového oleje, 15 ml oleje z pšeničných klíčků a 10 kapek brutnákového oleje. Pokud nechcete experimentovat, kupte si hotový masážní olej od některého z výrobců aromaterapeutické kosmetiky.

Pokud jste našli ve voňavém mazání zalíbení, pojďte míchat dále! V 30 ml mandlového, či jiného rostlinného oleje rozpusťte 15 kapek geránia a 5 kapek cypřiše, nebudete se však mazat na břiše, ale jemně, krouživými pohyby si namažete nohy od kotníků ke stehnům. Předejdete tak, nebo alespoň zmírníte obtíže s křečovými žilami.

POZOR!

  1. Použitá silice vám musí vonět.
  2. Silice neaplikujte neředěné. (Výjimky sice existují, ale není jich mnoho).
  3. Než se směsí oleje a silice namažete, vyzkoušejte snášenlivost na vnitřní straně zápěstí.
  4. Do koupele silici vždy pečlivě rozpusťte.
  5. Kupujte pouze kvalitní silice. Na lahvičce musí být latinský název rostliny, země původu a informace, že se jedná o 100% přírodní esenciální olej vhodný i k masážím. Nekupujte levné syntetické oleje do aromalampy.
Témata: Zdraví, Těhotenství, pomoc, Aromaterapie, Kinetóza, ARO, Ylang Ylang, Těhotenství nevhodný, Účinný pomocník, Aróma, Latinský název, Zdraví na Heureka.cz