Apgar skóre: První vysvědčení vašeho miminka

To první, co budou lékaři s vaším čerstvě narozeným miminkem dělat, je zhodnocení jeho zdravotního stavu.
Apgar skóre: První vysvědčení vašeho miminka

Ještě na porodním sále zhodnotí zdravotní stav miminka ošetřující dětský lékař nebo sestra podle tzv. Apgar-skóre. V první, v páté, a poté v desáté minutě po porodu se hodnotí:

• barva kůže
• dýchání
• svalové napětí
• počet tepů srdce
• odpověď na podráždění

Výše uvedené se hodnotí 0-2 body, což znamená, že výsledek 9-10 bodů odpovídá zdravému novorozenci, který je zcela vez potíží. Pokud má miminko výsledek 5-8 bodů, znamená to, že po porodu nastaly jisté komplikace spojené s přizpůsobením se novým podmínkám, většinou jde o přechodné potíže. Nejčastěji se setkáváme s namodralou barvou kůže v první minutě, ochablou svalovinou, opožděným křikem nebo miminko nezačne hned dýchat. Méně než 5 bodů znamená, že je porušena některá základní životní funkce a miminko vyžaduje okamžitou lékařskou péči.

Důležité ovšem je, aby v desáté minutě došlo ke zvýšení počtu bodů směrem k normě, která je 9-10 bodů.

Co se děje dál?
Miminko na porodním sále zváží, změří, označí jménem a předají vám ho. Dětská sestra poprvé přiloží děťátko k vašemu prsu, poté ho položí do vyhřátého lůžka nebo inkubátoru tak, abyste ho mohli pozorovat a těšit se z něj.

Zhruba po dvou hodinách vás i s miminkem přemístí na novorozenecké oddělení.

S kojením a ošetřováním děťátka na novorozeneckém oddělení vám ze začátku pomáhá dětská sestra. Protože to není vždy jednoduché, je účelné, abyste se maminky účastnily v průběhu těhotenství kurzů předporodní přípravy, které vedou zkušené sestry. Získáte již s předstihem řadu zkušeností a cenných rad, nehledě k tomu, že se na porod dobře psychicky připravíte.

Podrobná prohlídka
Dětský lékař po porodu vaše děťátko pečlivě vyšetří.  Zkontroluje velikost fontanely, prohlédne si dutinu ústní, zaměří se i na klíční kost, jelikož může během porodu dojít k její zlomenině, posoudí dýchání, činnost srdce, prohmatá bříško, zkontroluje pupeční pahýl, prohlédne genitál, nožky, záda, páteř, zadeček a v neposlední řadě se zaměří na stav kůže a očí. To vše je nezbytné proto, aby se odhalila případná, byť drobná vrozená vada.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články