Maminka.czZdraví

Angelina Jolie si nechala odstranit vaječníky! Podobné operace podstupují ženy i v Česku!

Barbora Neubergerová 15.  4.  2015
Před pár dny obletěla svět informace o tom, že si herečka Angelina Jolie nechala preventivně odstranit vaječníky a vejcovody. Je to druhý preventivní zákrok podobného druhu, který dobrovolně zvolila jako prevenci nádorového onemocnění. Před dvěma roky si nechala odejmout prsa, respektive mléčné žlázy v nich.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože ženy ve světě i v Česku byly šokovány těmito kroky, nejde o nic tak mimořádného, jak by se na první pohled mohlo zdát. I České ženy tyto výkony podstupují, jen se o nich příliš neví.

„Preventivní odstranění mléčných žláz, vaječníků i vejcovodů jsou výkony, které provádějí i některá pracoviště v České republice. Jen u nás na klinice ročně provedeme zhruba třicet výkonů, při nichž preventivně odstraníme vaječníky a vejcovody. V případě mléčných žláz je situace obdobná. V hlavním městě podstoupí jejich preventivní odstranění ročně asi dvacet až třicet žen,“ říká docent Michal Zikán z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Pro koho jsou preventivní výkony určeny

Odstranění mléčných žláz, vaječníků a vejcovodů není prevencí, kterou by podstupovaly plošně všechny ženy mající obavy z rakoviny. Výkony mohou podstoupit ženy, které mají na základě dědičných dispozic vysoké riziko vzniku těchto typů nádorových onemocnění. „Pokud se v ordinaci gynekologa, onkogynekologa, klinického onkologa ale i praktického lékaře objeví pacientka, z jejíž anamnézy vyjde najevo, že je již několikátou ženou s onkologickým onemocněním prsů či reprodukčních orgánů v rodině, může jí lékař odeslat na genetické vyšetření.

Smyslem tohoto vyšetření je potvrzení, či vyvrácení toho, zda je nositelkou mutace genů zvaných BRCA1 a BRCA 2. Vyjde-li analýza pozitivně, to znamená, že žena je nositelkou těchto genů, měl by genetik ženu poučit o výši jejího rizika i o možnostech prevence a odeslat jí na specializované pracoviště, kde jsou ženě nabídnuty další postupy,“ vysvětluje docent Zikán.

Jak probíhá sledování rizikových žen

Specializované pracoviště ženu přijme do své péče a sleduje její zdravotní stav, zároveň se sledováním a pravidelnými kontrolami, jsou ženě doporučována další vyšetření. „V případě prsů je pacientce v pravidelných intervalech doporučováno mamografické či ultrazvukové vyšetření, nebo také magnetická rezonance a sledování onkomarkrů v krvi. Obdobná vyšetření lze doporučit i v případě pacientek s vysokým rizikem rakoviny vaječníků a vejcovodů,“ popisuje lékař.

Dalším možností je preventivní odstranění rizikových tkání. „V případě odstranění vejcovodů a vaječníků jde o výkon život zachraňující. Léčba onkologických onemocnění reprodukčních orgánů je velmi náročná a ne vždy přináší očekávaný efekt. Odstranění vejcovodů a vaječníků přitom u geneticky vybraných ohrožených žen snižuje riziko rozvoje onemocnění na tři až čtyři procenta. Pokud se spolu s vaječníky a vejcovody odejme i děloha je riziko vzniku onemocnění pouze půl až jednoprocentní,“ vypočítává lékař.

U mléčných žláz je situace podobná.

„Nádory prsů jsou v tuto dobu poměrně dobře léčitelné, zároveň ale platí, že terapie velmi zhoršuje kvalitu života léčené ženy, výrazně zasahuje do její psychiky, snižuje fyzickou kondici, vyčleňuje ji na dlouhou dobu z pracovního procesu, sociálních kontaktů i z rodinného života. Mnoho partnerů pacientek s diagnózou rakoviny prsu nezvládne náročnou situaci a ženu opustí. Preventivní odstranění mléčných žláz je v tomto případě možnost, jak velmi efektivně zabránit nejen vážným zdravotním problémům, ale i osobním komplikacím,“ doplňuje lékař.

Pokud si žena nechá preventivně odstranit mléčné žlázy, je možné v rámci výkonu provést zároveň i korekci prsů plastickým chirurgem, takže po zhojení a rekonvalescenci žena není nikterak psychicky traumatizovaná a vyhne se období, kdy by její prsa byla operací nějak zdeformovaná. 

Témata: Zdraví, Slavní rodiče, operace, Angelina Jolie, Angel, Vaječník, Zikán, Genetické vyšetření, Angelina, Sociální kontakt, Analýza, Pracovní proces, Plastický chirurg, LF UK a VFN v Praze, Opera, BRCA, Ángel, Reprodukční orgán, Zen, Očekávaný efekt, LF UK a VFN, UK a VFN v Praze, Angelína, Magnetická rezonance, Michal Zikán, Zdraví na Heureka.cz