Ach, ty pupínky!

Jaro je tady. S pěkným počasím však často přicházejí i plané neštovice.
Ach, ty pupínky!

Když si jedno z vašich dětí ze školky (případně ze školy) přinese plané neštovice, můžete se skoro vsadit, že ty další – pokud je neměly – je chytí také. Na své si určitě přijdou i jejich kamarádi. Plané neštovice jsou totiž nemocí takzvaně kolektivní. Kdyby nějaké měl, určitě by si virus, který je přenáší, mnul ručičky. Tolik dětí pohromadě! Které si jen vybrat? Ono je to vlastně skoro jedno. Z jedné oběti spolehlivě přeskočí na další a na další… Tedy – není-li vaše dítko očkované.

Chcete, aby onemocnělo? Chyba!
Plané neštovice patří k nejčastějším infekčním onemocněním na světě. Své drápky vystrkují hlavně na jaře a na podzim a zpravidla se pouštějí do dětí kolem druhého a třetího roku – tedy v době, kdy se začnou potkávat s vrstevníky. Patříte mezi ty rodiče, kterým to moc nevadí? Nebo se dokonce snažíte o to, aby se nakazily i ostatní vaše ratolesti, a měly tak toto nepříjemné onemocnění za sebou co nejdříve? Odborníci tenhle přístup neschvalují. Nikdy totiž nevíte, jak vaše holčička nebo kluk na virus planých neštovic zareagují.

Chcete-li své dítě před nepříjemným a vysoce nakažlivým onemocněním, jakým plané neštovice jsou, ochránit, můžete je nechat očkovat. V rámci tzv. nadstandardního očkování můžete zvolit alternativu k hrazenému očkování proti dalším onemocněním, jako jsou zarděnky, příušnice a spalničky, čtyřsložkovou vakcínu Priorix Tetra. Ochráníte tak dítě i proti planým neštovicím. Bez nutnosti dalšího vpichu může tedy získat ochranu proti všem čtyřem infekčním nemocem. První dávka vakcíny se obvykle podává v 15 měsících, druhá s odstupem 6 týdnů až 3 měsíců či jako alternativa ke státem hrazené vakcíně proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím za 6 až 10 měsíců. Jedna dávka (únor až duben) stojí 1 400 Kč. Většina zdravotních pojišťoven na očkování přispívá. Nedostalo-li vaše dítě vakcínu Priorix Tetra a chystá se do kolektivu, zkuste vakcínu Varilrix, která chrání „jen“ proti planým neštovicím. Více na www. ctyrijednouranou.cz. 

PLANÉ NEŠTOVICE
Věk: od dětství do dospělosti, nejčastěji v batolecím a předškolním věku, méně často školáci
Příznaky: růžové flíčky (začínají ve vlasech a šíří se po celém těle) se mění v bezbarvé puchýřky, pak stroupky. Jsou velmi nakažlivé – většinou do vyloupání stroupků – a svědí. Na tělíčku bývají často současně všechna stadia vyrážky. Puchýřky se mohou objevit i na ústní sliznici. Dítě může mít i vysokou horečku.
Jak dlouho trvají: 7 až 14 dní
Co dítěti pomůže: Při horečce klid na lůžku, zabránit škrábání (rukavice...), jinak mohou zůstat jizvy. Léky proti svědění, tekutý pudr zevně, někdy se potírají jednotlivé puchýřky dezinfekční vodičkou. Má-li dítě plané neštovice, raději kontaktujte pediatra.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články