Ach, ten můj patlal! Jak můžete zlepšit řeč předškoláka?

Zatímco před dvaceti lety byla perfektní řeč podmínkou přijetí dítěte do školy, dnes se k tomuto mezníku řada předškoláků vůbec nepřiblíží. Dětská patlavost (dyslalie) je nejčastější vadou řeči a i když se pochopitelně dá napravit, přesto správná mluva bývá problém. Kde je zakopaný pes?
Ach, ten můj patlal! Jak můžete zlepšit řeč předškoláka?

Čím dříve, tím lépe...

Obecně platí, že do dvou let by dítě mělo tvořit jednoduché věty, ve třech letech i první souvětí, slovní zásoba by se měla rozšiřovat. Pokud váš potomek ani ve třech letech nemluví, nebo slova tvoří velice špatně, pak je lepší vyhledat pediatra, který situaci zhodnotí a poradí vám, co dál, nebo se obrátit přímo na logopedii.

I když se nervový systém každého dítěte vyvíjí velmi individuálně, v takovém případě už většinou něco nehraje. Příčinou by mohla být vývojová vada řeči, se kterou se musí začít pracovat neprodleně. Jestliže ovšem vaše dítě nevyslovuje správně některé hlásky, znepokojovat vás to příliš nemusí.

Tyto hry a hračky pomohou vašim dětem s rozvojem slovní zásoby a výslovností

Tyto hry a hračky pomohou vašim dětem s rozvojem slovní zásoby a výslovností

Pravděpodobně to ještě dožene. Je ovšem dobré ho na výslovnost upozorňovat a opravovat jej.  Ale s citem.Přílišný nátlak někdy působí kontraproduktivně a dítě se zablokuje. Teprve špatná výslovnost v pěti letech věku si už žádá návštěvu logopeda, ke kterému vám vypíše doporučení praktický lékař.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články