A jdeme rodit! Zatím „nanečisto“

Absolvovala jste předporodní kurz, a přesto máte pocit, že „až to začne“, budete ze všeho překvapená? Nebojte, všechno zvládnete. S námi si teď můžete udělat takovou malou praktickou přípravku na první dobu porodní.
A jdeme rodit! Zatím „nanečisto“
Praskla vám voda či máte pravidelné stahy – znamená to, že vás manžel naložil do auta a odvezl do porodnice. Samozřejmě jste nezapomněli vzít tašku, kde máte vše potřebné, tedy i těhotenský průkaz a doklady. Zazvoníte na zvonek porodního sálu a porodní asistentka vás pustí dovnitř…
 
Jak vypadá porodní sál?
To už možná víte, protože jste využila možnosti jít si všechno ve vámi vybrané porodnici omrknout. Někde mají tzv. „hekárnu“, tedy místnost pro první dobu porodní, oddělenou od porodního sálu. Jinde se maminka připravuje a posléze i rodí v jedné místnosti, kde je polohovací porodní lůžko, které se hravě změní v křeslo. Dále je zde sociální zařízení, sprcha, žíněnky, relaxační míč, stolička. V některých porodnicích si maminka může ulevovat ve vaně, pouštět si muziku nebo využívat aromaterapii. To vše za přítomnosti tatínka nebo blízké osoby, která se porodu účastní s ní.

A jak vypadá nadstandardní porodní pokoj?
Místo porodního lůžka je tu letiště s polštáři a další vybavení. Pokoj je útulný a uzpůsobený tak, aby si v něm nastávající maminka připadala „jako doma“. V tomto pokoji také rodí své miminko.
 
Do čeho se převléknu?
Pokud si přivezete vlastní noční košili nebo dlouhé bavlněné triko, tak do něj. Zřejmě se v něm budete cítit lépe než v pověstném „andělíčkovi“, tedy v erární nemocniční košili se zapínáním vzadu. Zabalte si do porodnice více triček, abyste se mohla převléknout. Budete také potřebovat pantofle, případně tlusté ponožky a župan. A pokud máte dlouhé vlasy, nezapomeňte na gumičku nebo čelenku, abyste si mohla vlasy sepnout. Počítejte s tím, že se během porodu zpotíte.
 
Klepněte pro větší obrázekJaká vyšetření mě čekají?
Během příjmu s vámi porodní asistentka sepíše porodopis a natočí vstupní měření kardiotokogramem (monitoring CTG), aby se vědělo, jak se daří miminku ve vašem bříšku. Následuje vaginální vyšetření, díky němuž lékař určí, v jaké fázi porod je. Samozřejmě vám budou měřit krevní tlak, tělesnou teplotu a vyšetřovat moč kvůli přítomnosti bílkovin a cukru.
 
Jak častá budou vyšetření?
To se nedá přesně říci. Záleží na tom, jak bude porod probíhat. Měření srdečních ozev děťátka se provádějí opakovaně v pravidelných intervalech, vaginální vyšetření každou hodinu. Buďte trpělivá. Vše se děje jen a jen pro to, abyste vy i děťátko byly v pořádku. Jestliže se při vaginálním vyšetření uvolníte, bude méně nepříjemné.
 
Budou mě holit?
Pokud nebudete chtít, tak by vás nemocniční personál neměl k této proceduře nutit. Záleží to na vás. Ale po dohodě s porodní asistentkou je maminka většinou oholena jen v oblasti hráze. To proto, aby zde případně mohl být proveden nástřih, pokud by to porození miminka vyžadovalo. Mnohé maminky se oholí v předstihu doma. V případě císařského řezu je holení nezbytné.
 
A co klystýr, je nutný?
Tady platí to samé, co pro holení – pokud ho odmítnete, mělo by vám být vyhověno. Ale… Ač se vám to možná nezdá, klystýr (nálev) může být užitečný. Už jen pro váš pocit, že jste vyprázdněná a že při vytlačení dítěte nedojde k nechtěnému úniku stolice. Navíc pomáhá k uvolnění místa v konečníku a části střeva a porod díky tomu snadněji pokračuje. Vyprázdnit se můžete ještě před odjezdem do porodnice, když vám začnou stahy, a sice pomocí přípravku Yal gel, který vám předepíší v poradně (jedná se o malou lahvičku s roztokem, který se snadno aplikuje). Samozřejmě si ho také můžete vzít s sebou do porodnice. Maminky si pochvalují, že je šetrnější ke střevům než klasický klystýr.
 
Mohu si na porodním sále dát sprchu?
„Za největší vynález současného porodnictví považuji teplou sprchu a míč,“ píše jedna novopečená maminka v internetové diskuzi… Takže pokud vám při vstupním vyšetření řekli, že je vše v pořádku, můžete si sprchou nahřívat záda a podbřišek – jedná se o jednu z možností, jak tišit bolest při kontrakcích. A pokud vám vyhovuje zmíněný gymnastický balon, tak se také nezdráhejte ho využít.
 
Jídlo a pití jsou zakázané?
Od tohoto striktního zákazu se dnes již vesměs upouští. Hlad zřejmě pociťovat nebudete, ale žízeň určitě ano. Můžete pít bylinný čaj, vodu, ale jen po malých doušcích.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články