9 vět, které nikdy neříkejte mamince, jejíž dítě má koliku

Srdcervoucí pláč, který trvá celou noc, chronická únava, pocity bezmoci, obavy o zdraví miminka… Maminky, jejichž miminka trpí kolikou, si zaslouží největší ohledy. Proto si dejte pozor na to, co jim říkáte!
9 vět, které nikdy neříkejte mamince, jejíž dítě má koliku  | Shutterstock

Mít doma neúnavného řvouna a nespavce, kterého trápí prdíky a křeče, je takové malé (nebo větší) každodenní (a také každonoční) soukromé peklo. Žádný div, že se pak z žen, které si teprve zvykají na to být maminkou a nevědí si s prťavým uzlíkem rady, stávají tak trochu neurotické bytosti, někdy až sedmihlavé saně. Prožívají obrovský stres, trpí úzkostmi a trýzní se otázkami: „Co dělám špatně?“

Tohle vážně neříkejte

Až vás napadne vyslovit následující věty, zbrzděte. Věřte, že všechno, co chcete říct, už tyto maminky nejspíš vědí a nestojí o „ohraná moudra“ ani „povinnou“ účast. Chcete pomoci? Hurá! Začněte konat – přijďte na návštěvu s domácím koláčem nebo teplým obědem, nabídněte pomoc při žehlení nebo nákupu, prostě cokoli jiného.

1. A vyměnila jsi mu plenku?

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: Děláš si srandu? Kdybych dostala stovku pokaždé, když se mě na to někdo zeptá, mohla jsem si už dávno najmout chůvu, která by se s těmi bobky hravě vypořádala místo mě

2. A zkoušeli jste ho vozit v autě? To prý uklidňuje...

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: No ano, představ si, že zkoušeli. Nicméně náš drobeček nesnáší jízdu autem, takže nejenže celou cestu proplakal, ale ještě ke všemu se nám pozvracel. A to už jsem brečela taky, odnesly to nové šaty.

VIDEO: Otec uspal miminko do minuty, koukněte jak 

3. Měla bys občas vypadnout někam ven...

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: Jé, skvělý nápad. Takže kdy můžete přijít pohlídat? Až ho nakrmíte, bude nejspíš asi dvě až tři hodiny strašně křičet kvůli křečím, ale možná se i trošku prospíte, další záchvat mívá až tak ve dvě ráno. A ještě bych prosila, kdybyste mě předem mohli umýt, učesat, vyčistit mi zuby a obléknout mě – já totiž pravděpodobně usnu dříve, než zvládnu vyjít z domu.

4. Možná má hlad...

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: Vážně? Vidíš, to mě nenapadlo, vlastně jsem až doteď neměla nejmenší tušení, že se tahle malá řvoucí věc musí krmit. Asi ani nevím jak…

5. Mimi cítí, že jsi ve stresu, hoď se do pohody

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: Jasně, žádný problém, kdy tedy vyrazíme na masáž? Jestli sis ještě nevšimla, já si tady žiju příjemně jako v zenové zahradě a denně několik hodin medituji. Zkrátka se připravte, že budete jedním dechem odkázáni do patřičných míst.

6. Vždyť jsou to jen plyny. To přejde, vyprdí se a bude klid.

Tak tato věta je patrně největší bombou, kterou má okolí vynervovaných a k smrti unavených matek v zásobě. Jakmile tato slova vypustíte, raději se urychleně spakujte a vykliďte pole. Ano, každý ví, že to myslíte dobře, ale absence spánku a podrážděnost udělají s psychikou mámy své, tak se nesmíte divit její poněkud prudší reakci.

Určitě vyzkoušejte! Obyčejný kmín mírní koliky i menstruační bolesti

Určitě vyzkoušejte! Obyčejný kmín mírní koliky i menstruační bolesti

7. Vypadáš opravdu unaveně...

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: Děkuji za upozornění, strávila jsem před zrcadlem celé dopoledne a cítím se na královnu krásy. Na oplátku ti musím říct, že taky vypadáš dost blbě, a to i přesto, že tu nikde nevidím tvoje plačící dítě s bolavým bříškem. Ano, ona to skutečně ví. A věřte, že je jí to v tuto chvíli úplně fuk. Tuší, že má pod očima kruhy jako inkoustové kaňky, vlasy týden neumyté, okousané nehty, a (můj bože!) dokonce si ani nestihla vytrhat obočí.

8. Jednou na to budeš ráda vzpomínat. Děti rostou tak rychle...

Existuje zřejmě jediná možná varianta odpovědi: Ne, ne a ne!! Nebudu! A to i přesto, že jsem nesmírně šťastná, že mám zdravé miminko a miluji ho nade vše.

9. Jen ho nech, vyřve se a pak přestane

Nejspíš uslyšíte tuto odpověď: Aha. Zajímavý názor. Připomeň mi, abych tě nikdy, opravdu nikdy nepožádala, abys mi moje dítě pohlídala, byť na jednu jedinou vteřinu.

7 způsobů, jak zastavit dětský záchvat vzteku za 5 vteřin

7 způsobů, jak zastavit dětský záchvat vzteku za 5 vteřin

Pláče bez příčiny? Možná se narodilo s „šikmým krkem“

Pláče bez příčiny? Možná se narodilo s „šikmým krkem“

Homeopatika, která vám pomohou zklidnit řvoucí dítě

Homeopatika, která vám pomohou zklidnit řvoucí dítě

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články