7 mýtů o těhotenství aneb co se tvrdí a není to pravda

Komerční článek - Slyšela jste, že když čekáte holčičku, budete ošklivější? Nebo že se nemá kupovat kočárek před porodem? Tyhle zaručeně pravdivé mýty rozhodně neposlouchejte – nemají v sobě ani zrnko pravdy!
7 mýtů o těhotenství aneb co se tvrdí a není to pravda

Propagace značky Nutricia
Mojebetynka.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.

Mezi „těhulkami“ kolují desítky podobných mýtů, které se týkají těhotenství, porodu a péče o miminko. Ovšem jen některé z nich jde brát opravdu vážně. Nebo jim snad věříte? Jaké jsou ty nejčastější, které byste měla brát s rezervou?

  1. Špičaté břicho – narodí se kluk, kulaté bříško – narodí se holčička. Sice by to bylo jednodušší než ultrazvukové vyšetření, kdyby se podle tvaru břicha dalo určit pohlaví, ale tvar břicha souvisí spíše na poloze plodu v bříšku. Pokud čekáte miminko podruhé nebo potřetí, pak bývá děloha více vyklenutá dopředu, takže i to může ovlivnit tvar bříška.

  2. Kočárek se nesmí kupovat před porodem! Tak tahle fáma je mezi budoucími maminkami asi nejrozšířenější a nemá v sobě ani za mák pravdy. Klidně si tedy kočárek kupte kdykoliv (samozřejmě je lepší počkat, až budete ve třetím trimestru, ale jinak? Bez obav!)

  3. Chuť na sladké = narodí se kluk jako buk! Jestli je vám v těhotenství špatně od žaludku, nebo máte větší chutě na sladké, pak to je proto, že vaše těhotenské hormony pracují naplno. Budete-li se přejídat sladkostmi, je možné, že vám hrozí těhotenská cukrovka a žena s tímto onemocněním může porodit „velký plod“. A je jedno, jestli mužského nebo ženského pohlaví.

  4. Ostrá jídla přivodí předčasný porod. Máte-li ráda pikantní jídla, přivodíte si maximálně pálení žáhy, ale předčasný porod nikoli. Porod je vyvolán hormonálními signály, u kterých nebyla prokázaná souvislosti mezi druhem jídla ani počasím.

  5. Kojení vede k tloušťce miminka. Hloupost – jistě, mateřské mléko obsahuje tuk, ale tuk je nezbytnou součástí stravy a miminko ho potřebuje pro zdárný vývoj.

  6. Domácí strava je pro miminka vždy zdravější. To už dávno není pravda. Dnes je na trhu spousta kvalitních příkrmů pro ty nejmenší, které jsou vyrobené z prvotřídních surovin, hygienicky nezávadných a pečlivě kontrolovaných. Naopak u některých domácích surovin si nemůžete být jista, zda neobsahují třeba větší množství aflatoxinů, či těžkých kovů, než je limit pro nejmenší děti.

  7. Kojení způsobuje průjem. Kojenec má sice řidší a častější stolici, ale není to průjem. Ten poznáte, když je ve stolici příměs hlenu a krve. A pokud už kojenec průjem má, pak je nutné i nadále stále kojit a dodat mu tak dostatek tekutin!

Slyšeli jste, že těhotná nemá spát na zádech? Tohle jediné tvrzení lze brát vážně. Spaní na zádech v pokročilejším těhotenství nevyhovuje proto, že děloha tlačí na dolní dutou žílu, čímž se poruší krevní oběh ženy. Pak se vám může udělat špatně, a můžete dokonce i omdlít.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články