5x o dárcích pro miminko aneb Pozor na pracholapky

„My koupíme mazlíčka, jedni prarodiče panenku, druzí pestrý „závěs“ nad postýlku. Od každého bereme jen jednu věc,“ zdůrazňujete svým blízkým. Ale pak se kupa dárků pro miminko pod stromek ani nevejde...
5x o dárcích pro miminko aneb Pozor na pracholapky

Všichni svatosvatě slíbili, že to nebudou přehánět, ale nakonec má děťátko, které většinou v čase rozbalování balíčků spinká, dárků nejvíc. Proč se dospěláci nedrží zpátky? Protože pořízení prvních vánočních dárků pro nového člena rodiny považují téměř za povinnost. A každý si ho přeje obdarovat. Jak? Důležité rady má pro vás psycholožka Eva Pavlíková.

Ocení vůbec miminko dárky, které jsme pro ně s takovou láskou nakoupili?
Miminko neoplývá schopnostmi jakkoli darované věci či akt obdarovávání ocenit. Možná je pro ně na celém dárku nejzajímavější obal či lesklá stužka. Hodně rodičů zřejmě udělalo podobnou zkušenost jako já. Poté co se dítko (je-li zrovna vzhůru) zmocnilo kousku vánočního papíru či provázku, o zbytek rituálu přestalo mít zájem. Dospělí se pak někdy cítí zklamaní, že na rozzářené oči dítěte nad samotným dárkem ani nedošlo.

Kolik dárků pro mimi nachystat? Jeden, či víc?
To bývá velké dilema. Na fotografiích u vánočního stromečku bývá kvantum vánočních balíčků někdy až neuvěřitelné. Pokud se podíváme pravdě do očí, mnoho dárků tvoří ve skutečnosti rozličné roztomilé pracholapky a překážítka. Takže podle mého názoru by jeden symbolický dárek mohl stačit. Nebo i něco potřebného a praktického.

Dítě do jednoho roku udrží pozornost jen chvíli. Co nejvíce o Vánocích vnímá?
Miminko se mi zdá jako ideální obdarovávaný, nebude- li už vším tím vánočním děním příliš unavené. Děti do jednoho roku mají totiž barometr především na náš obvyklý předvánoční shon a stres. S kojencem v rodině jde všechno od ruky pomaleji a mnohé ženy odmítají slevit ze svých představ o množství vlastnoručně vyrobeného cukroví, o umytých oknech a vymetených pavučinách, o vlastní tvorbě v podobě adventního věnce… Miminko prostě zdržuje, atmosféra může houstnout a předvánoční dusno by se dalo krájet.

I děťátku bude přece v hezkém prostředí dobře…
Ale Vánoce nejsou jen Štědrý večer a svátky vánoční. Vánoční by měl být celý adventní čas, jehož smyslem je přesný opak toho, co obvykle děláme – rozjímání a zklidnění. Maminkám malých dětí bych přála, aby dokázaly rezignovat na dokonale připravený vánoční domov a opravdu si cíleněji užívaly sváteční atmosféru adventních týdnů. Děti odpočatých matek jsou klidnější, to je prostě zkušenost.

Několikadenní novorozenec Vánoce ani nezaznamená. A „starší“ mrňous? Co se mu líbí a co mu naopak může vadit?
U kojence kolikrát rozhoduje každý den. Stále se učí a stává se vnímavějším k novým podnětům. A my míváme Vánoce podnětově opravdu bohaté. Miminko do tří měsíců si dál bude žít podle svých biorytmů – Vánoce nevánoce. Půlroční děti budou lačně vstřebávat lesklé ozdoby, vánoční osvětlení atd. Ale pozor, někdy je to doslova podnětová divočina, takže bych se v domovech s miminkem přimlouvala za uměřenost. Na vánočních stromečcích z mého dětství parafi nové svíčky tiše plápolaly a vytvářely poklidnou atmosféru. Dnešní světelné řetězy extaticky blikají, někdy za doprovodu lecjakých zneklidňujících zvuků. To se miminku sice může pár minut líbit, ale je dobré umět to včas vypnout. Lezoucí děti zase stěží odolají pokusům svrhnout stromek, vyzkoušet pevnost skleněných baněk a odolnost pečovatelových nervů. Snad bychom si měli opět připomenout, že atmosféru Vánoc dělají hlavně lidé, ne věci.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články