5 velkých batolecích strachů: Víme, jak je zastavit

Taky se vaše ratolest rozbrečí, když na ni promluví soused? Začne křičet jako hysterka, kdykoli se potřebujete vzdálit? Dětské strachy jsou přirozené, jen se na ně musí opatrně. Co dělat, pokud s nimi právě bojujete?

I moje děti se často nechtěly na cizí lidi usmívat, reagovat na jejich povely. Já jsem je ani nikdy k ničemu podobnému nenutila. Viděla jsem, že jim není komunikace příjemná, že se stydí, chtějí jít pryč. Proto jsem pokaždé podobnou konverzaci raději ukončila, případně jsme rozhovor zaměřili na jiný cíl a nechali děti rozkoukat. Intuitivně jsem dělala správně. Strach z cizích lidí je totiž jednou z prvních obav, kterými si batolata procházejí. A ať už se bojí bouřky, nebo sousedky z vedlejšího bytu, v každém případě je zapotřebí citlivý a klidný přístup.

1. Strach z lidí: Netlačte na pilu

Stydět se a být nedůvěřivý je pro dítě přirozenou reakcí. I pokud jde třeba o prarodiče, kterého naši malí dlouho neviděli. Že se budou v takový okamžik držet trochu zpátky, není nic nenormálního.
Podle psychologů je ovšem naším špatným postojem nutit potomka, aby šel okamžitě babičku či dědu obejmout, aby odříkal nově naučenou básničku pomalu ještě mezi dveřmi. A úplně nejhorší je mu ještě vynadat, pokud se tomu brání. Dítě si podobnou situaci potřebuje korigovat samo. My bychom tuto skutečnost měli respektovat a dopřát mu tzv. zahřívací kolo, kdy se samo rozhodne, jestli nově příchozího přijme, nebo nikoli.

Supermatka.cz: Strach o děti je jako sváteční servis od pratety

Supermatka.cz: Strach o děti je jako sváteční servis od pratety

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články