Maminka.czChování a vztahy

5 věcí, na které by otcové ve výchově neměli zapomínat

Martina Machová 7.  7.  2016
Nejvzácnější věci nelze koupit za peníze a nejlepší rady mohou znít někdy úplně obyčejně…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obyčejné a nejjednodušší věci mohou být někdy ty nejdůležitější, bohužel se „obyčejné věci“ špatně prodávají – dnešní doba zkrátka fandí barevným obalům a blyštivým pozlátkům. A to bohužel platí i u některých návodů na výchovu dětí. Naše doporučení, dnes speciálně pro tatínky, jsou jednoduchá, tak jednoduchá a prostá, že se na ně mnohdy zapomíná.

5 věcí, na které by otcové ve výchově neměli nikdy zapomínat

  • Udělejte si čas! Čas, který svému potomkovi věnujete nelze zaplatit či nahradit naprosto ničím. I kdybyste vedle sebe „jen“ seděli na lavičce a koukali do krajiny a občas prohodili slovo, dáte svému potomkovi mnohem víc, než když mu koupíte ty nejdražší hračky. A dokonce i víc – a to vám potvrdí každý senior – než když ho budete pečlivě odvážet a přivážet na všechny ty úžasné kroužky a aktivity, které v dnešní době existují. Společně strávený čas nenahradíte ničím.
  • Nečekejte, až povyroste a bude se s ním možné domluvit. Nikdo příčetný nebude muže nutit k tomu, aby na nemluvně v kočárku žvatlal, dojímal se nad jeho prstíky a růžovým pozadím. To však neznamená, že by tatínci měli odkládat vztah se svým potomkem na dobu, až se s ním bude možné domluvit (popřípadě bude umět kopnout do balónu).  „Zapojte se už v těhotenství – mluvte o svých nadějích ve vztahu k dítěti. Od samého začátku se zapojte do péče o dítě. Je to rozhodující čas pro budování vztahu.“ radí budoucím otcům známý psycholog a rodinný terapeut Steve Biduplh.
  • Nenechávejte výchovu pouze na ženě. Pohodoví muži jsou skvělí společníci i tátové, pakliže však nejsou zároveň i pohodlní a nenechávají řešení nepříjemných situací a konfliktů, později i domácích úkolů, úklidu apod. jen na svých ženách. Nejenže tak nejsou pro dítě dobrým vzorem, nejsou pro něj dokonce ničím – pouze snad zajímavou dekorací, která občas prohlásí něco (snad) vtipného. Jednou to takovým otcům bude líto, navíc je tento pasivní styl výchovy velmi destruktivní pro partnerský vztah.
  • Pokuste se občas projevit city. Pochopitelně nejde o to, aby otec neustále zahrnoval své dcery a syny záplavou emocí – polibků, pohlazení, něžných slov a slz dojetí. Nicméně by si měl vzpomenout na své dětství a zavzpomínat na to, jak moc pro něj bylo důležité, aby mu jeho otec občas projevil city. Například holčičky, kterým jejich otcové city neprojevují, často v partnerském životě tíhnou ke starším mužům, u kterých podvědomě hledají projevy lásky a uznání, kterých se jim od otce nedostávalo.
  • Netlačte na pilu, zvolněte. Tlak na výkon ze strany otců, například sportovně zaměřených otců na syny sportovce, bývá někdy velmi silný. Neustálé nabádání k soutěživosti zahušťuje atmosféru v rodině, kazí pohodu a žádný člen domácnosti si nikdy úplně nevydechne a nedovolí si být přirozený – vždyť stále o něco jde! Zkuste občas zvolnit, povolit „opratě“, společně se uvolnit a nadechnout. Život bude najednou mnohem příjemnější.
10 tipů pro toho nejlepšího tátu
Témata: Chování a vztahy, Jen pro tatínka, Otcové, Věc, Dnešní doba, Soutěživost, Rodinný terapeut, Známý psycholog, Nejjednodušší věc, Dobrý vzor, Senior, Uznání