Lehce si na hluboké pánvi předsmažte nakrájenou cibuli a přidejte hrášek. Přidejte vařenou rýži a promíchejte. Prošlehejte vejce se sojovkou a přilijte k rýži. Asi minutu míchejte.
Suroviny:
2 hrubě nasekané cibule,
mrkev (klidně i její na jemno nasekanou nať)
celer
pórek
stroužek česneku
lžička soli
několik kuliček pepře (můžete přidat snítky petržele, libeček, příp. houby)
Postup:
Zeleninu – mohou to být i odřezky z ní – naházejte do 2,5 litrů studené vody. Vařte hodinu a půl. Sceďte a zeleninu do vývaru znovu rozmačkejte.
Takto připravený vývar můžete přeměnit nudlemi, rýží, knedlíčky, rozklepnutým vajíčkem aj. na nesčíselně variant polévek...
Co se zbytky tvarohů a jogurtů, kterým už skoro prošla lhůta? Naprosto jednoduchý koláč
Suroviny:
200 g hladké mouky
70 ml bílého (ale ne bez tuku) jogurtu, může být i smetanový
120 g másla
1 sáček vanilinového cukru
½ sáčku kypřícího prášku
1 vejce na potření koláče
350 g tvarohu, který si přisladíte vanilkovým cukrem, nebo koupená tvarohová pochoutka
80 g propláchnutých rozinek (nemusí být)
2 snítky rozmarýnu (nemusí být, ale dodají koláči vůni)
Postup:
Předehřejte troubu na 2000C (horkovzdušnou na 1800C). Na vál prosijte mouku spolu s práškem do pečiva. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj jogurt a přidejte máslo nakrájené na kousky. Zpracujte vláčné těsto a vymačkejte ho do koláčové formy o průměru 22 cm. Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem (pokud nepracujete s už slazeným tvarohem ve vaničkách). Smíchejte s rozinkami a stejnoměrně rozetřete na těsto.
Máte-li rozmarýn, ozdobte jeho lístky koláč. Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny, až bude těsto zlatavé a povrch koláče zpevní.