5. měsíc - co už umí

Bude z něj pilot? Kdo ví? Každopádně pozice „letadélko“ – nejnovější kousek, který předvádí, je důležitou přípravou k pozdějšímu sedání si.
5. měsíc - co už umí
Tak přesně tohle důrazně hlásí světu pětiměsíční človíček hned několika způsoby. Brouká si. Směje se nahlas. Pozoruje okolí z více pohledů a nejraději by všechno, co vidí, také ohmatal a ochutnal. Takže pozor na drobné předměty!
 
Klepněte pro větší obrázekKdyž pak v poloze na bříšku zvedne hlavičku, ramínka, hrudníček, natáhne ruce i nohy a předvede letadélko, jen jen vzlétnout, tatínkové mačkají u fotoaparátu spoušť jak diví… zatímco malý pilot vedle zádových a šíjových svalů posiluje i ty břišní. Díky tomu se z lehu hravě přitáhne do sedu. Pomozte mu předvést jeho „novinky“, ale nenechávejte jej sedět. I když by to nějakou dobu za pomocí polštářů vydržel, jeho tělíčko, konkrétně svalíky a páteř, nejsou na tak náročnou polohu ještě připravené.
 
Zato na podložce mimo postýlku dejte miminku co největší prostor. Z lehu na zádech se bude obracet na bříško už bez větších potíží a možná se mu podaří i „překul“ z bříška na záda. V tomto období by to mělo zvládnout a zkoušet obraty napravo i nalevo. Bude „trénovat“, když bude mít proč, když se třeba bude natahovat po nějaké barevné hračce atd.
 
Tip Betynky:
Kulatý nesmysl
Výborným dárkem pro pětiměsíční mimino je nafukovací míč. Nevěříte? Zkuste jej zavěsit nad podložku, tak aby na něj mimino vleže na zádech dosáhlo. Poskytnete mu další inspiraci pro poznávání světa. Velmi rychle totiž zjistí, že velikou věc musí uchopit otevřenými dlaněmi, ale že do balonu může i plácnout, kopnout atd. Balon je zábavný společník na dlouho. Když se kolem sebe rozhlédneme, pro někoho na celý život.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články