39. týden těhotenství: Cílová rovinka

Jen pár dnů vás dělí od okamžiku, kdy se stanete maminkou! Ať už to bude poprvé, podruhé nebo potřetí, opět půjde o okamžik, který nelze popsat pár slovy.
39. týden těhotenství: Cílová rovinka

Vám i vašemu partnerovi zbývá už jen několik chvil do dne, kdy se stanete rodiči. Pokud se jimi stanete poprvé, užijte si poslední dny ve dvou v poklidu, těšte se na novou životní roli, která vás brzy čeká. Jestliže očekáváte narození svého již několikátého miminka, opět s vašimi staršími dětmi proberte, co se pro ně změní či nezmění s příchodem sourozence, můžete společně připravit dárek pro novorozeňátko, zajistěte také, kdo se o děti postará v době vaší nepřítomnosti.

Zřejmě se teď cítíte opravdu těžkotonážně. Miminko začalo sestupovat do pánve a tím se může opět trochu změnit i vaše těžiště. Dobrou zprávou je, že díky poklesu už děloha netlačí na bránici a vám se lépe dýchá, špatnou zprávou ale je, že miminko může ještě více tlačit na váš močový měchýř, takže se vám může chtít na toaletu ještě mnohem častěji.

Lanugo – drobné chloupky, které miminko chránily během těhotenství, jsou pryč. Plíce jsou připravené na svou funkci. Ďěťátko se pohybuje již jen minimálně, pouze tak, jak mu stísněný prostor v děloze dovolí. Průměrná velikost dítěte je něco málo přes tři kilogramy.

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články