38. týden těhotenství: Miminko je donošené

Tak a je to tady! Dle lékařů jste právě donosila své dítě. Porod miminka mezi 38. až 42. týdnem těhotenství bývá považován za porod v termínu.
38. týden těhotenství: Miminko je donošené

Nejeden nastávající otec prožívá během těhotenství své partnerky pocity viny. Hlavně ke konci těhotenství, kdy už vás jiný stav opravdu zmáhá, bříško je hodně velké a překáží, partnerovi také nemůže uniknout, jak často v noci stáváte na záchod, že vás neustále pálí žáha, bolí záda, otékají nohy. Na pocity viny ale není vhodná doba. Oba jste za miminko na cestě zodpovědní, oba jste členy jednoho týmu – týmu nastávajících rodičů.

Poslíčky se začínají objevovat stále častěji. Děloha trénuje, porod se blíží, tak se není čemu divit. Neděste se ale, jestliže jste poslíčky zatím ani jednou nezažila. Existují ženy, které do porodu nevědí co to kontrakce – poslíčci jsou. Poslíčky můžete pociťovat v oblasti zad, pánve či v podbřišku. Pravé kontrakce začínají v horní části dělohy, rozšiřují se do celé dělohy, dále pak do zad a do pánve. Jsou velmi silné a nezmírní je změna polohy. Nemusíte se tedy obávat, že byste nepoznala probíhající porod.

Miminku se ve střevech hromadí velké množství smolky – pozdější první stolice, která je černozelené barvy a husté a lepkavé konzistence.

Obvod hlavičky a bříška miminka je zhruba stejný. 

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články