Maminka.czDětské boty

3 tipy, jak vybírat dětské boty, tzv. capáčky a hodnocení výrobců

Lenka Gajdoštíková 28.  7.  2016
Přečtěte si, na co si dát pozor při výběru prvních bot pro nejmenší, tzv. capáčků a hodnocení vybraných osvědčených českých výrobců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Botičky pro první krůčky

Capáčky

Capáčky jsou super lehounké a ohebné. Tudíž jsou vhodné jako obuv pro první krůčky doma i venku. Na capáčcích mám ráda to, že se jednoduše nazouvají, proto je velmi ráda používám i jako bačkůrky do školky, protože si je zvládnout nazout i ti nejmenší.

Přečtěte si další články o dětské obuvi


Cenově se pohybují okolo 250 až 450 Kč a rozhodně ta cena za to stojí. Ty kvalitní poznáte podle provedení a trvanlivosti. Je jedno zda jsou ušité z textilu, kůže nebo softshelu. Protože každý materiál má své pro a proti. Proto jsem vám níže vybrala pár tipů dle své osobní zkušenosti. Jen je třeba říci, že nejsou capáčky jako capáčky, a proto při výběru dbejte zvýšenou pozornost na několik věcí:

Boty pro nejmenší aneb jsou opravdu pevné boty to nejlepší pro malé nožky?
  • Švy vně a nebo uvnitř?  

    Často vidím, že capáčky se zdají široké, ale když je otočíte, zjistíte, že ploska je extrémně úzká. Dítko tedy stojí na vnitřních švech. To samozřejmě není dobré, dostává stimuly do plosky a mění se nesprávně nášlap i držení těla.

    Stává se to i tehdy, když capáčky sice mají dostatečně široký spodek, ale zároveň jsou příliš volné kolem nártu, a tím se při pohybu jakoby točí kolem nožičky. Můžeme to vyřešit volbou capáčků se švy vně. Jestli se vám ale nelíbí, nevěšte hlavu, jde jen o to, správně zvolit velikost.

    Proto když kupujete capáčky nebo si necháváte šít na míru, jsou důležité 4 míry (a to platí i u těch se švy venku) - délka, šířka, oblouk nártu v nejvyšším místě (není to doslova výška nártu, spíš šířka přes nárt a důležité je, kde se měří) a délka nártu od špice k holeni. Tyto rozměry určují, zda dítku capáčky sednou nebo ne = zda budou správně široké, nebudou úzké přes nárt, jestli se nožka neposune v botce dopředu a nadměrek neúčelně neskončí za patou.

    Podle nich si výrobce, prodávající (nebo vy jako nakupující), udělá obrázek o tom, jaká je nožka a zda konkrétní model bude vyhovovat. Pokud se s Vámi o tom prodejce nehodlá bavit, už to je alarmující údaj.
     
  • Jak sedí na patě?  

    Chceme, aby nepadaly, pata v nich nelítala a také se nesešlapovaly. Patní část má být dostatečně vysoká, výška by měla odpovídat minimálně výšce kotníku dítěte od podlahy. Gumička by neměla být přišitá napevno, aby se dala vyměnit, povolit, přitáhnout. Z toho nemusíte mít strach, vyměňuje se podobně jako guma v kalhotách.

    Největším úskalím je ono sešlapování, sešmajdání capáčků. To se nejčastěji děje tehdy, pokud je spodek capáčků v oblasti paty příliš široký, je nízká pata nebo volná gumička. Některé děti mají obzvlášť úzkou patu.

    Pokud k nim vaše dítko patří, upozorněte na to prodejce. Někdy ale nemusí být sešmajdání vinou capáčků. U malých dětí, které teprve s chůzí začínají, padají někdy kotníčky jakoby dovnitř (z pohledu zezadu na paty). Z 90 % je to fyziologické, na vině jsou zatím slabé svaly, které se teprve používáním nohy vycvičí. Pokud capáčky u takovýchto nožiček nesjíždí dolů a nožka nešlape na švy, jsou v pořádku.
     
  • Spodek capáčků. Jaký, kolik vrstev?  

    Zásadní věcí u capáčků, je neklouzavost. Tu zajišťuje vnější materiál spodku. Kůže, pokud chcete, aby capáčky neklouzaly, je nutno, aby byla hrubou stranou vně (broušená strana). Je ale nutné si uvědomit, že je nutno o kůži pečovat a udržovat ji vespod hrubou.

    Pokud se zanese špínou, pak se její neklouzavost úměrně snižuje. Někteří prodejci nabízí i pogumování či podlepení pryží (gumou, gumovou podešví). Ne všechny technologie a materiály jsou vhodné do interiéru či exteriéru, je třeba se prodejců ptát.

    Množství vrstev spodku je závislé od požadavků na izolaci od podlahy, také ročním období. Pokud mají capáčky spodek z jedné vrstvy kůže, ptejte se, zda je silnější než svršek. To určí pravděpodobnou trvanlivost.

    Také se dá očekávat, že takovéto capáčky budou mít uvnitř tu leštěnou stranu kůže, což asi není nic příjemného, pokud byste chtěli nosit capáčky naboso. Capáčky se dvěma vrstvami vespod mohou mít dvě vrstvy kůže nebo kůži+jiný materiál (ten bude uvnitř na stélce, pravděpodobně proto, aby byla příjemnější).

    Také je podstatné, zda jsou vrstvy lepeny nebo přišity. Jaké lepidlo? Nebudou se vrstvy oddělovat a hrnout se vůči sobě? U vícevrstevných capáčků se ptejte po materiálu uvnitř (mezivrstva). Je přírodní? Nezvyšuje potivost? Proč tam je?  No a pak zvažte, co od capáčků očekáváte a podle toho se rozhodněte.
Témata: Dětské boty, Intuitivní máma, Oskar, Navýšení, Hodnocení, Minulý rok, Velký hit, Klaun, Švec, Boty, Hod, Tip, Jizerka, Sahara, Jak, BabYoga, BabYogy, Osobní zkušenost, Merino, Slovensko, Gumička, Nepříznivé počasí, Nevýhoda, Dětská obuv na Heureka.cz