24. týden těhotenství: Test na cukrovku

Prožíváte svůj šestý měsíc těhotenství. Ještě tři měsíce a stanete se maminkou!
24. týden těhotenství: Test na cukrovku

Zhruba v tomto týdnu vás váš ošetřující lékař zřejmě vyšle na takzvaný glukózový toleranční test, při kterém se bude zjišťovat, zda nemáte těhotenskou cukrovku.

Toto vyšetření je pro některé nastávající maminky zbytečně vnímáno jako náročné. Nebojte se toho, jde jen o chvilku nepohodlí, která se dá bez problémů zvládnout. Těhotenská cukrovka nemá nic společného se standardní cukrovkou a za určitých omezení se dá zvládnout, aniž by vás pak trápila v budoucnu. Těhotenská cukrovka tzv. gestační diabetes je jedno z typických těhotenských onemocnění. Vzniká v průběhu gravidity u ženy dosud zdravé a trvá po celý zbytek těhotenství. Po porodu většinou úplně vymizí.

Gynekolog se při pravidelné prohlídce zaměří také na váš děložní čípek, který bude vzhledem k možnému předčasnému porodu podrobně sledovat. 

Miminko váží asi 600 gramů – tuto váhu tvoří kosti, svaly a vnitřní orgány. Od této chvíle začne miminko rapidně přibývat na váze, aby se dostalo ke své optimální porodní váze. Rysy miminka a vůbec jeho celkový vzhled už odpovídá tomu, jak vypadá novorozenec.

Od 24. týdne jsou v tuzemsku zachraňovaná předčasně narozená miminka. Nicméně takto předčasně narozené děťátko ještě nemá vyhráno, čeká ho dlouhý pobyt v nemocničním zařízení, které opustí, až bude schopno samostatně dýchat, přijímat potravu a dosáhne určité váhy.

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články