21. týden těhotenství: Je vám dobře na těle i na duši

Právě jste vstoupila do druhé poloviny těhotenství. Bříško je už krásně kulaté a vystouplé a vy jej s hrdostí vystavujete.
21. týden těhotenství: Je vám dobře na těle i na duši

Dělohu lze nahmatat už asi centimetr a půl nad pupíkem. Váhový přírůstek by mohl být v tomto týdnu asi 5 až 7 kilogramů. Nemusíte být ale nervózní, pokud je to více nebo méně. Jste pod pravidelným lékařským dohledem a navíc každé tělo reaguje na těhotenství jinak. Jezte pestrou stravu, zbytečně nepočítejte kalorie a budete přibírat přesně tolik, kolik je potřeba.

Co se psychiky týče, cítíte se teď více stabilně, je vám zkrátka dobře na těle i na duši. Nastal ideální čas na to strávit hezké společné chvíle s partnerem. Pokud váš lékař nebude proti, vyrazte třeba na dovolenou nebo alespoň na prodloužený víkend ve dvou do příjemného hotýlku.

Pozor na otoky, které jsou patrné hlavně v oblasti kotníků. Noste pohodlnou obuv, nohy se snažte často mít ve zvýšené poloze a pijte hodně vody.

Rychlý růst miminka se začíná pomalu zpomalovat. Srdíčko je čím dál tím silnější. Nohy dohnaly svůj růst a jsou již ve správném poměru k tělu.

Miminko má v bříšku stále dost místa a tak se snaží trénovat pohyby, co to jde. Vy si uvědomujete už téměř každý větší pohyb děťátka. Pokud je vaše těhotenství vícenásobné, nemusíte se obávat, že by si děti v břiše ublížily, jsou oddělené a každé ve svém obalu, který je pevný a není možné, aby došlo k jeho roztrhnutí.

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články