Mám kupovat české maso? Co to vlastně je a proč?
Pokud si můžete vybrat, určitě zvolte české maso. Diametrální rozdíl mezi například českým a německým masem není, ale je lepší kupovat lokální suroviny. Jednak máte jistotu, že na váš stůl neputovaly přes půl Evropy, a také si dokonce můžete přesně zjistit, odkud maso přímo pochází. Nemusíte se bát o kvalitu, česká produkce má extrémně pečlivé kontroly
Ing. Alena Kolkopová technoložka Zeman maso–uzeniny
Mléko - alergie či nesnášenlivost?
Víte, jaký je v tom rozdíl? Nesnášenlivostí (intolerancí) mléka se projevuje snížená aktivita enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr – laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy pak laktózu dostatečně nerozkládají a to jim způsobuje nadýmání, bolest břicha či průjem. Lze to řešit bezlaktózovými mléčnými výrobky. Naproti tomu u alergie na mléčnou bílkovinu jde o imunopatologickou reakci, kterou vyvolá i pouhé stopové množství alergenů. Pak je třeba se mléku zcela vyhnout. Tato alergie se nejčastěji vyskytuje v dětském věku (2–3 % tříletých dětí). Většina dětských pacientů však z těchto obtíží vyroste
prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. imunolog a alergolog programu Bílé plus
VIDEO: Mléko při nachlazení si klidně dát můžete