Maminka.czČasopis Maminka

15 mýtů o těhotenství, kterým lidé stále věří

Klára Kotábová 15.  6.  2014
15 mýtů o těhotenství, kterým lidé stále věří
Všechno, co jste dosud nastudovala o těhotenství, můžete klidně hodit za hlavu. Stejně jako to, co vám našeptává sousedka. Pravda je totiž někde úplně jinde. Věděla jste třeba, že děloha opravdu neslouží jen jako inkubátor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě také vy žijete od doby, kdy jste otěhotněla, podle pravidel, která vám něco nakazují, nebo naopak zakazují vaše oblíbené činnosti. Víte co, posviťte si na dogmatické hlášky z medicínských učebnic ještě jednou. Najednou zjistíte, že gravidita není za trest, že si ji podle nejnovějších výzkumů můžete dokonce užívat. O čem to mluvíme? Třeba o tom, že čokoláda je pro vývoj plodu zdravá, což jste asi nevěděla. Budete zírat, jaké novinky mohou zpříjemnit váš život.

1. mýtus: Stres během těhotenství je pro dítě vždy nezdravý

Skutečnost: Nové výzkumy ukazují, že určitá hladina stresu je pro dítě naopak vhodná. Má pozitivní vliv na vývoj CNS dítěte a urychluje jeho vývoj. Je prokázáno, že děti matek, které byly vystaveny stresu, už ve dvou týdnech života umějí to, co dítě matky, jež prožila těhotenství bez nervů, zvládá až kolem měsíce věku. Děti, jejichž maminky byly vystaveny stresu během těhotenství, mívají i lepší výsledky ve vývoji motoriky.

Cílem je cítit se dobře, uvolněně a nabrat sílu, kterou budete vzhledem k nastávajícím novým povinnostem potřebovat. Pokud jste měla těžký porod, se cvičením raději nespěchejte.

Témata: Časopis Maminka, Požehnaný stav, BPA, Chytrá máma, Mořské plody, Pomoc lékaře, Těžká práce, Kardiovaskulární systém, Ohřev, Měsíc čekání, Gravidita, Znečištěné prostředí, Těžký porod, Láskyplné prostředí, Mozart, Duševní rozpoložení, Časový interval, Nejnovější výzkum