12 důvodů, proč pláče

Chováte, krmíte, přebalujete, s nadějí tiše pokládáte do postýlky, ale miminko zas natahuje, pláče, křičí? Pomůžeme vám se v jeho pláči trochu zorientovat a najít způsob, jak ho utišit.
12 důvodů, proč pláče

Poznat, proč právě vaše dítě a proč právě teď pláče, není nic snadného. Zvlášť pokud jste rodiči poprvé. Přečtěte si nejčastější důvody, proč se u kojence objevují slzičky i křik, a jak si s tím jako rodiče můžete poradit. Brzy to zvládnete i bez našeho seznamu. 

1. Hlad 

To je většinou první věc, co rodiče, ale i babičky a široké okolí napadne. Vy se snažte pozorováním kojence přijít na to, jaké „hladové signály“ vysílá ještě předtím, než svou nepohodu projeví nahlas. Každé dítě je jiné, ale často se hlad projeví takto: nervózní převalování, mračení, mlaskání, strkání si prstů nebo rukou do úst. Hladové miminko se také rychleji otočí za rukou, když jí přejedete po tváři – je to reflex, který ho dovede za zdrojem mléka a pobídne ho k hledání a uchopení bradavky. 

2. Plná plenka 

Některé citlivky pláčou už s pár kapkami v kalhotách, jiné vydrží i půl dne bez přebalení, přestože už mají počínající vyrážku. V tomhle jsou děti vážně individualisti. Nejednou se stane, že už u několikaměsíčního kojence přijdete na to, že nemá rád plenky. Můžete zkusit vyměnit značku těch papírových, přejít na látkové nebo se pokusit o bezplenkovou komunikační metodu. Nebo i bez této metody hlídat každý jeho podezřele soustředěný výraz, rozbalit a podržet nad záchodovou mísou. Můžeme jen popřát: hodně štěstí! 

3. Chce se mu spát 

Na rozdíl od nás, dospělých, si děti můžou dát dvacet, kdykoli se jim chce. A ještě je k tomu jejich okolí vybízí! Jen si to představte třeba v práci… Jenže zas tak jednoduché to miminka nemají, nemyslete si. 

Někdy by chtěla spát, ale z nějakého důvodu jim to nejde. Místo šlofíka tedy začnou pobrekávat, i když jsou utahaná tak, že to na nich pozná i novopečený tatínek. „Nejdřív jsme si říkali, že má náš syn koliku, když tak pláče. Pak jsme se dočetli, že za tím může být jen únava, tak jsme ho začali ukládat hned, jak si začal mnout uši a oči nebo když začal zívat. Kupodivu to zafungovalo,“ svěřila se v diskusi Lucie. 

4. Chce se chovat 

Žilo devět měsíců obklopené teplem a dotykem, pochopte tedy, že chce být s vámi. A protože si vaši blízkost nemůže jako opička obstarat samo, nezbývá mu než se hlasitě ozvat. Miminko zkrátka potřebuje slyšet váš klidný hlas, vidět váš obličej, cítit vaši kůži a doteky. Chce cítit vaši vůni a poslouchat tlukot maminčina srdce. Možná se bojíte, že ho ustavičným nošením a houpáním rozmazlíte, ale věřte, že v prvních měsících života je tomu právě naopak.

Jste pro dítě v tomto novém světě kotvou, pojítkem, bezpečným přístavem, až později bude chtít se od vás odpoutat – a to se nebojte, že vám to nedá najevo. 
Spíš myslete na to, jak takové spolubytí udělat pohodlné i pro vás – naučte se nosit dítě v šátku, v posteli si pomáhejte polštáři tak, aby vás nebolela záda nebo ruce. A nezapomeňte na to, že tatínek je taky rodič a že ho dítě zná už z pobytu v břiše. Kojenci pomůže taky zavinovačka – v zimě teplejší fleecová nebo klasická prošívaná, v létě sáhněte po tenké, nejlépe z merino vlny. 

5. Bolavé bříško 

Může a nemusí to být obávaná kolika, která se definuje někdy jako „déle než tři hodiny pláče během jednoho dne, nejméně po tři dny za sebou“. Jak to poznáte? Zatímco jiné děti se krmením unaví až ukolébají k spánku, kolikové dítě začne plakat, kroutit se. Pomoci můžou kapky na předpis i bez něj, masáže, přikládání nahřátých dlaní, nošení kojence v klubíčku. Pokud krmíte miminko z láhve, snažte se, aby mělo správnou savičku i láhev a aby spolykalo co nejméně vzduchu. Ten totiž ve střevě tlačí na okolí a způsobuje tak bolest. Zkuste z něj spolykaný vzduch dostat třeba cvičením nožičkama při rozbalené plence. A někdy kupodivu dítě trápí něco tak prostého jako těsnější guma od kalhot. 

6. Potřebuje si odříhnout 

Ne každé miminko nasaje během krmení vzduch, ale někdy bývá odříhnutí to jediné, co mu chybí ke štěstí. Zvlášť chlapečci jsou na péči a komfort náročnější, tak jim věnujte pár minut navíc, aby z jejich bříška mohl vzduch odejít. Stačí ho držet v poloze, kdy je hlava výš než břicho, nemusíte s ním nijak cvičit ani ho plácat po zádech. 

7. Moc zima, moc teplo 

Novorozenci nemají moc dobrou termoregulaci, a tak obzvlášť na okrajových částech těla rychle prochladnou, klidně i v létě! Nemají ani rádi, když se jejich kůže dotkne něco příliš studeného nebo horkého. Všimněte si, že dobrý pediatr si nejdřív zahřeje stetoskop v dlani, než ho přiloží na hrudník miminka. Stejně tak i vy sahejte na kojence teplýma rukama. Ani vám přece nedělá dobře něčí ledová ruka na holém těle. Novorozenci by obecně měli mít o jednu tenkou vrstvu oblečení víc než vy, u batolat tomu bývá naopak. Každopádně jim často sahejte na ruce, nohy a nos, abyste zjistili, jestli nejsou studené. Hlídejte i jejich přehřátí a pocení. 

8. Zoubky 

Ano, po hladu a kolice jsou snad nejčastější příčinou probulených dní. Naštěstí se lezoucí zub dá snadno odhalit – dásně jsou nateklé a často se na nich dá nahmatat špička prořezávajícího se problému. Zkoušejte kousátka, chlazení nebo homeopatika a vězte, že tohle období prostě jednou přejde. Poprvé se klubající se perličky objevují mezi čtvrtým a sedmým měsícem. 

9. Něco tlačí, svědí, lechtá 

Může to být váš vlas pod jejich dupačkami, ostrá hrana cedulky oblečení, zrnko špíny v kočárku, a už vaše princezna na hrášku brečí. Nemějte jí to za zlé – kdyby si uměla pomoct sama, jistě by to udělala, ale takhle vás potřebuje přivolat.

Někdy si dítě záhadným způsobem omotá kolem prstu (nebo i kolem penisu) vlas a vy na to přijdete až potom, co jste vyzkoušeli všechno a zalarmovali dětskou pohotovost. Tak si jednoduše představte, co by mohlo být nepříjemné vám, a z toho vycházejte při detailnější prohlídce. Kojenec není zas tak velký, aby vám to zabralo půl dne. 

10. Moc podnětů 

Každý den je pro kojence stejně vzrušující jako pro vás projížďka lunaparkem: světla, zvuky, barvy, předávání z ruky do ruky, cestování, nové pohyby. Proto se miminko někdy začne bránit křikem. 

Pokud se nemůžete třeba rodinné oslavě vyhnout, zalezte si s miminkem aspoň na chvíli do klidného koutku. Udělá to dobře vám oběma. I takové legrační hraní s tatínkem, kdy se miminko směje každému jeho pohybu, nebývá bez následků – i smích je pro mozek silné dráždidlo, které dítě dřív nebo později utahá. Často proto takový rozjuchaný prcek začne brečet a vy se nestačíte divit. Hru ukončete a snažte se ho jemně zklidnit. 

11. Nudí se 

S nastavením dítěte toho moc neuděláte – pokud se vám narodil aktivní badatel, uspokojí ho jen dostatek podnětů a pozornosti. Je to vyčerpávající, ale takové děti se většinou rodí i podobně nastaveným rodičům, takže to nebývá až taková tragédie. Vaším úkolem tedy bude ho utahat – pomocí her, hraček, jiných dětí a lidí či zvířat. 

12. Je nemocné 

Pokud objevíte i jiné příznaky, jako třeba horečku, vyrážku a další, zavolejte svému pediatrovi. Sledujte i to, jak plnou má plenku, jak se tváří, hýbe nebo jí. 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články