11 otázek, které trápí každou maminku

Nejste si jista, zda o své novorozeně pečujete správně? Poradíme vám.
11 otázek, které trápí každou maminku

První měsíce života děťátka jsou velkou zkouškou snad pro každou maminku. I když se na svou novou roli zodpovědně připravovala, nevyhne se snad žádná alespoň malým problémům nebo si nebude vždy jistá, zda postupuje vždy vhodně.

1. Má hlavičku jako hrušku, zůstane mu tak?

Protáhlý tvar hlavičky někdy vzniká při putování miminka porodními cestami. Aby mohlo novorozeně lépe procházet úzkým porodním kanálem s poměrně velkou hlavičkou, musejí se lebeční kosti přizpůsobit. V tomto období je tato změna tvaru možná, protože nejsou ještě kosti osifikované a jsou měkké, takže mohou v těchto výjimečných případech měnit tvar. Změna je ale dočasná, po několika týdnech už získá hlavička děťátka zase kulatější tvar.

2. Často se v noci budí, je to u maličkých miminek normální?

Spánek nemluvňat má svůj rytmus. V prvních dnech života spinkají tři čtyři hodiny, a pak jsou nějakou dobu vzhůru. A to se opakuje ve dne v noci, takže můžete zastihnout miminko, jak má v noci otevřená očička. Až kolem šestého až osmého měsíce začíná spát děťátko v noci déle než ve dne. Ale stejně se v noci budí na kojení. Některé děti se probouzejí v noci ještě do dvou tří let, jen už méně často a na kratší dobu.

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství

3. Hodně spí, nemá nějaký problém?

Není se čeho obávat, pokud miminko více vyspává, znamená to, že se mu daří dobře a správně roste. Dostatečný spánek je stejně jako jídlo základem pro jeho zdravý vývoj. Právě během nočních hodin produkuje organizmus dítěte růstový hormon potřebný pro vývoj kostí, svalstva a tkání. Spánek je mimochodem velmi posilující (jakýsi lék) pro centrální nervovou soustavu, která završuje svůj vývoj během prvních měsíců života. Ne náhodou proto v tomto období miminka prospí 16 až 18 hodin denně.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články