10 otazníků kolem sezení

V životě miminka je několik zlomových okamžiků, které mu otevřou nové obzory. Jedním z nich je chvíle, kdy si poprvé samo sedne. Na otázky, které si v této souvislosti kladou mnozí rodiče, odpovídá fyzioterapeutka Pavla Mrkousová z pražského Centra léčebné rehabilitace.
10 otazníků kolem sezení
Kdy by mělo miminko začít samo sedět?
V odborné literatuře se píše, že průměrné dítě by mělo samostatně sedět v 9 měsících. Samostatným sedem se ale v žádném případě nemyslí to, když rodiče miminko posadí na hrací deku apod. „Dítě samostatně sedí tehdy, když je schopné se do sedu dostat samo vlastními silami ve volném prostoru, a to přes bok z kleku nebo z lehu,“ vysvětluje fyzioterapeutka Pavla Mrkousová.
 
Kdy si mám začít dělat starosti, že moje dítě nesedí?
Některé děti si sednou dříve a jiné později, ale pokud vývoj běží, jak má, není důvod dělat si vrásky. Zhruba do prvního půlroku přicházejí vývojové pokroky u miminek v podobných časových intervalech, ale třeba už od 9. měsíce dál je psychomotorický vývoj velmi individuální. Přesto však dítě může být naprosto v pořádku. „Záleží na tom, je-li miminko spíš temperamentní, nebo spíš klidnější,“ říká Pavla Mrkousová.
 
Můžu dítě posazovat dříve, než se posadí samo?
Určitě ne. Každé miminko potřebuje nějaký čas, aby se naučilo novou motorickou dovednost. A tím, že ho předčasně posazujeme, mu vlastně ukazujeme něco, na co motoricky ještě nemá, ale co se mu líbí, a tak to začne vyžadovat. Je to ale na úkor správného držení těla, protože vývoj má určité zákonitosti. Snažit se vývoj předběhnout nebo urychlit nemá cenu, a dítěti tím nijak neprospějeme. Naopak, můžeme mu i uškodit.
 
Co by mělo předcházet samostatnému sedu?
„První 3–4 měsíce slouží miminku k tomu, aby se stabilizovalo na zádech a na bříšku, aby se správně zkoordinovaly břišní a zádové svaly, přední strana krku, zadní strana krku, hezky se usadily lopatky a miminko si najednou může hrát s ručičkami apod., aniž by ho to rozhodilo z rovnováhy,“ vypočítává Pavla Mrkousová. A na tomhle správném základě pokračuje vývoj dál, kdy potom dítě dokáže chytit hračku přes střední rovinu na zádíčkách, otočit se na bok, pak na bříško. „Navíc šikmý sed s oporou ručičky, kdy se musejí zapojit šikmé břišní svalové řetězce a svaly zajišťující lopatku, je pro budoucí držení těla dokonce důležitější než sed samotný,“ dodává fyzioterapeutka.
 
Nevadí, když miminko, které ještě nesedí, dávám do polohovacího lehátka?
„Nemyslím, že je to optimální, ale pokud třeba potřebujete miminko jenom nakrmit, nebo ho do lehátka dáte jen na chvilku, tak to samozřejmě nevadí,“ říká Pavla Mrkousová.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Radí mi, ať dítěti pomáhám do sedu za ručičky. Je to správné?
Ne, není. Posazování miminka za ručičky se říká trakční test a provádí ho výhradně dětský lékař v poradně, když v určitém věku zkouší, jak miminko reaguje a v jaké fázi vývoje je. Sami doma rozhodně dítě za ručičky do sedu nevytahujte.
 
Chystáme se cestovat. Můžu dávat do krosničky dítě, které ještě nesedí?
„Do krosničky bych dávala jen miminko, které již sedí samo,“ doporučuje Pavla Mrkousová. „Vhodnější variantou jsou šátky.“ Vždy by ale měl mít přednost kvalitní prostorný kočárek, jiné způsoby transportu by měly být využívány okrajově. Při cestování autem je samozřejmě autosedačka jediným a správným řešením, ale ani ona není z fyziologického hlediska pro miminko optimální.
 
Miminko posazuji i doma do autosedačky – aby mělo lepší rozhled. Je to správné?
„Dítě je sice motivované, protože má větší rozhled, ale autosedačka mu v žádném případě neumožní správný vývoj držení těla,“ varuje Pavla Mrkousová. „Měli bychom si uvědomit, že páteř dítěte se od 3 do 6 měsíců postupně napřimuje a zpevňuje, ale pokud mu tenhle vývoj nedopřejeme, tak k tomu napřímení nedojde. Miminko se nenaučí zapojovat správné svaly.“
 
Co se stane, když dítě předčasně posazuji?
Když si dítě sedne samo, tak k tomu dojde ve chvíli, kdy jsou na to jeho svaly připraveny. Pokud ale miminko posazujeme předčasně, tak se všelijak kroutí a hrbí, což se samozřejmě podepíše na jeho držení těla v budoucnosti. „Zatímco fyziologické zakřivení páteře ve stoji je takové, že máme lehce prohnutou krční páteř, lehce vyhrbenou hrudní páteř a lehce prohnutou bederní páteř, tak tyhle děti mívají ve školním věku velice často opačné zakřivení zad – zakloněnou hlavu, prohnutý hrudník a vyhrbená bedra,“ vysvětluje fyzioterapeutka.
 
Jak můžu svému dítěti pomoci, aby se správně pohybově vyvíjelo?
„Pokud dítě neustále zahlcujete podněty a informacemi, tak nemá potřebu zkoumat své tělo a předměty kolem, otáčet se nebo se někam samo dostat,“ říká Pavla Mrkousová. Dítě ví samo, co má dělat. My je nemusíme učit, stačí je pouze přiměřeně stimulovat ve vývoji, a hlavně dát mu prostor a podmínky k tomu, aby si mohlo všechno samo vyzkoušet. Psychomotorický program je totiž v hlavě geneticky zakódovaný, a jak se vyvíjí mozek, tak se miminko učí nové a nové věci. A tak je to i se samostatným sezením. Není třeba mu nijak pomáhat. Každé zdravé dítě si jednoho dne sedne samo...
 
Pokud má maminka jakékoli pochybnosti o správnosti motorického vývoje svého miminka, měla by se obrátit na svého pediatra, a ten je pošle k některému z fyzioterapeutů, neurologů nebo rehabilitačních lékařů zabývajících se touto problematikou.
 
Text: Johana Barvínková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články