1. měsíc - co už umí

Nejdůležitější je pro dítě člověk, který mu zajišťuje uspokojování všech potřeb – tedy jeho maminka. Představuje pro ně jistotu a bezpečí...
1. měsíc - co už umí
V prvních hodinách se vše přizpůsobuje hlavičce. Svaly nejsou schopny ji udržet – je příliš těžká. Ve čtyřech týdnech ji už dítě udrží samo několik vteřin, přesto je třeba ji rukou „jistit“.

První den děťátko slyší, třetí den reaguje na oslovení, po dvou týdnech rozezná hlas matky, který slýchá nejčastěji. V 1. týdnu prospí 16 hodin, z toho ve dne 8 hodin, ve 4 týdnech spí 15 hodin, ve dne 7 hodin. Probouzí se po dvou třech hodinách. Už od narození je schopno rozlišovat zrakem. I když to vypadá, že se dívá jen do prázdna, není to pravda. Dáme-li mu hračku do vzdálenosti 20 až 25 cm, snadno na ni zaostří. Má-li ji tak „blízko“, vidí ji jasně, věci vzdálenější má rozmazané. „Závěs“, který mu pořídíme na kočárek či postýlku, dobře uvidí. Novorozené miminko rozeznává světlo a tmu, má čich i chuť. Nabídneme-li mu něco kyselého (hořkého), zkřiví tvářičku, nasládlé mléko od maminky mu ale opravdu chutná. V poloze na bříšku otáčí hlavičku do strany a snaží se ji zvednout. Kope intenzivně nožičkama. Kromě křiku vydává slabé hrdelní zvuky.

Reflexy
Pro první týdny je vybaveno reflexy. Patří mezi ně reflex sací (dotkneme-li se rtu, má snahu sát), úchopový (ručička sevře vše, co se dotkne její dlaně), Moorův (pokud s ním škubneme, rozhodí ručičky na obě strany), reflex chůze (podržíme-li je nad podložkou, zkouší ťapat) a reflex Babinského (zatlačíme-li na šlapku nožky, prsty se od sebe odpojí).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články