Maminka.czZdraví

"Nejlepší je zdravé domácí pečení, díky kterému rodina ušetří," říká Kamila Metzová

Markéta Novák Matějková 11.  10.  2016
Sympatická maminka Kamila Metzová si před lety založila dnes velmi úspěšný web o zdravém vaření pro celou rodinu Vařila myšička. Čtenářkám Maminky prozradila, jaké potraviny v jídelníčku nejmenších chybí a ve věčném sporu, zda vařit nebo kupovat příkrmy, má jasno. "Domácí jídlo má tu výhodu, že do něj můžete přidat i kapku lásku," říká. A přesně takový je i její web.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co vás inspirovalo k založení webových stránek se zdravými recepty?

Když se mi narodila první dcera, tak jsem záhy začala řešit, co jí budu dávat jíst. V knihách se ale objevovaly nemoderní zastaralé recepty, na internetu pak zase spousta protichůdných informací a neověřeného obsahu. Dodnes nezapomenu na recept ze stránek věnovaných dětské výživě, kde byl uveden jako vhodná večeře od 8. měsíce věku dítěte smažený chleba ve vajíčku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Začala jsem si vařit podle svého, zkoušet různé kombinace, objevovat nové suroviny. Vyzkoušené recepty jsem si zapisovala na lístečky, které jsem ale neustále ztrácela. Vznikl tedy nápad vytvořit webové stránky, které budou “bezpečným” místem jak pro mě, tak pro ostatní maminky.

Jak by podle vás měl vypadat jídelníček pro děti do jednoho roku? Dnes i pediatři říkají, že kupované příkrmy jsou mnohdy lepší než ty domácí, protože neznáme složení zeleniny, kterou kupujeme. Co si o tom myslíte vy?

Vařit doma nebo kupovat příkrmy je kontroverzní téma, které jsem sama velmi řešila. Co to šlo, snažila jsem se dětem připravovat čerstvé jídlo. To jsem v rámci příkrmů občas doplnila o bio maso, které se dalo koupit ve skleničce. Občas jsem z praktických důvodů vzala na cestu kvalitní bio skleničku s hotovým jídlem, která po otevření příjemně voněla a dobře chutnala. Nejsem extremistka, uznávám zlatou střední cestu. Domácí jídlo z pečlivě vybraných surovin má ovšem tu výhodu, že do něj můžeme přidat i kapku lásky.

Příkrmy: Maso, mléko, sýr. Ale kdy?

Kde nejčastěji nakupujete?

Všude možně. Z důvodu pohodlnosti a rychlosti je sice praktické chodit stále na stejné místo, kde přesně vím, co mají, z pohledu pestrosti a rozmanitosti stravy ale vždy všem doporučuji obchody střídat. Já sama takto pokaždé objevím zdravý produkt, který stojí za pozornost. Naposledy třeba jemné ovesné vločky, které jsou zbavené lepku nebo zahuštěnou jablečnou šťávu, kterou lze používat jako alternativu cukru.

Klepněte pro větší obrázek

Část zeleniny si v sezóně nechávám vozit domů od místních farmářů, chleba kupuji v jedné samoobsluze, kam dováží žitný kváskový chléb z rodinné pekárny. Běžné potraviny a suroviny kupuji v supermarketu, speciální výrobky jako různé vločky a sirupy zase v obchodě se zdravou výživou. Oříšky objednávám nejraději přes internet z ověřeného zdroje, bezlepkovou obilovinu quinou a oleje lisované za studena si kupuji v Německu v bio kvalitě za výhodnou cenu.

Na jaké potraviny často v jídelníčku dětí zapomínáme a je to škoda?

Kupodivu jsou to suroviny, které znaly už naše prababičky a my je dnes v receptech objevujeme jako novinky. Třeba pohanka a jáhly. Mohu potvrdit, že není nic jednoduššího a levnějšího, než vzít jednu z těchto 2 obilovin, doměkka je uvařit a udělat z nich dětem třeba domácí kaši s jablky. Dále bych doporučila zařadit do jídelníčku nejmenších dětí batáty, které patří mezi nejvýživnější zeleninu a obsahují hodně cenných antioxidantů.

Zvládněte na jedničku přechod z dudlíků na hrníčky

Musím zmínit i červenou čočku, kterou mohou v rozumné míře jíst děti i před 1. rokem věku. Tato čočka je totiž loupaná a nezpůsobuje těžkosti při trávení jako jiné druhy luštěnin. Z mléčných výrobků bych doporučila zařadit sýr cottage a ricottu, které mají jemnou smetanovou chuť a lze z nich kouzlit báječné rychlé recepty

Na jaké potraviny bychom si naopak měli zase dávat pozor?

Do jídelníčku nejmenších dětí rozhodně nepatří potraviny jako uzeniny, plísňové a tavené sýry, paštiky, kupované pomazánky, sladká pitíčka, průmyslové sladkosti, oplatky s náplní, polotovary, sojové výrobky a jakékoliv výrobky obsahující azobarviva a chemické konzervanty. Vyplatí se také nepodceňovat plísně, které jsou toxické a malému dětskému organismu velmi škodí. Největší pozor je ovšem třeba dávat na obaly výrobků. Nenechat se oklamat líbivými popisky a obrázky, ale vždy přečíst složení. A úplně nejlepší je dávat dětem jídlo, které žádný obal se složením nemá. Proto propaguji zdravé domácí pečení, které rodině ušetří i spoustu peněz.

Často slyším své kamarádky říkat, že na vaření nemají čas, proto třeba volí kupované příkrmy. Co byste jim vzkázala?

Čas dneska nemá nikdo, ani já nemám čas, proto neustále vymýšlím, jak uvařit zdravě a hlavně rychle. Spoustu jídel mám do 20 minut na stole. Třeba špagety s domácí omáčkou z rajčat a červené čočky. Tento čas za zdravé domácí jídlo rozhodně stojí. A třeba taková krémová cuketovo-špenátová polévka se žloutkem pro nejmenší děti je otázkou 10 minut. Jsem přesvědčená, že kvůli domácímu vaření a pečení nepotřebujeme trávit mládí v kuchyni nebo být gastroumělkyněmi. V jednoduchosti je síla.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, pečení, Baťa, Stejné místo, Pohanka, Pomazánka, Dík, Dom, Rika, Konzervant, Domácí, Praktický důvod, Pec, Péče, Uzeniny, NEJ, Sladká chuť, První dcera, Zdraví na Heureka.cz