Let s bříškem

Jsem v 10. týdnu těhotenství, zatím zcela bez obtíží. Pracovně musím za přibližně měsíc odcestovat na 2 týdny do Argentiny. Mám se dát nějak očkovat? Bojím se případných komplikací i při dlouhém letu.
Jak se mám v letadle chovat? Mám užívat nějaké speciální vitaminy, preparáty proti nevolnosti a jaké?
Adéla, Praha
 
Interkontinentální lety mají vyšší riziko tzv. syndromu turistické třídy, který se projevuje častějším výskytem žilních trombóz a následné embolie. Protože jedete služebně a let je delší než 6 hodin, bývá zvykem letět bussines třídou, kde se můžete uložit pohodlně jako na lůžku. Pak doporučuji dostatek nápojů, žádný alkohol, pravidelně chodit a protahovat svaly dolních končetin. Ve třídě Economy neboli turistické jsou poměry podstatně horší – v netěhotném stavu se doporučuje užívat nízké dávky aspirinu. Ten je v těhotenství nevhodný, proto se doporučuje spíš tzv. miniheparinizace – nízké dávky heparinu v injekcích. Ale to by bylo lepší konzultovat svého lékaře a tuto možnost s ním probrat.

Inkontinence
Je mi 40, mám dvě děti. Trpím mírnou formou inkontinence a ráda bych se tohoto problému zbavila. Cvičení pánevního dna nepomáhá. Jak náročný je chirurgický zákrok, jak účinný a jak dlouho po něm nebudu moci sportovat?
Hanka, Praha

Milá Hanko, to, že nezabírá cvičení, neznamená, že nejsou jiné než chirurgické metody k vyřešení inkontinence. Nejdřív je nutné udělat vyšetření, která co nejpřesněji ozřejmí příčinu neudržení moči. Teprve po objasnění příčiny lze navrhnout způsob řešení. Takže vyhledejte gynekologa zaměřeného na gynekologickou urologii a nechte se nejprve vyšetřit a potom navrhnout plán léčby. Vedle chirurgické léčby existují ještě různé léky, které mohou některé typy inkontinence odstranit úplně.

Třetí císař?
Je mi 31 let a mám za sebou dva císařské řezy – 7/03 a 8/07. Důvody: nepostupující porod, těhotenská cukrovka (na dietě) a hypertenze (od druhého těhotenství léčená). Chtěli bychom s manželem ještě jedno mimino. Jaká jsou rizika těhotenství, předčasného porodu a porodu samotného? Je roční odstup dostatečný? Rádi bychom, aby se děťátko narodilo v létě 2008.
Šárka, Plzeň

Těhotenství po dvou císařských řezech je samo o sobě rizikové, ale nikoliv vyloučené. Porod bude jistě ukončen opět císařským řezem, jehož riziko je o něco vyšší než u druhého řezu, tedy riziko týkající se matky je vyšší. Může dojít častěji k poranění jak dělohy, tak močového měchýře. V průběhu těhotenství je vyšší riziko prasknutí v místě jizvy po předchozích řezech. Roční odstup by měl být dostačující, pokud akceptujete výše uvedená rizika. Riziko předčasného porodu je také vyšší s ohledem na to, že děloha je po dvou předchozích operacích. Těhotenství po dvou císařských řezech je samo o sobě rizikové, ale nikoliv vyloučené. Pokud budete akceptovat rizika a doporučení lékaře, miminka se dočkáte.
Přihlásit se
Betynka na Facebooku