Zubař musí ošetřit i mléčný chrup

Třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr.
Zubař musí ošetřit i mléčný chrup

V minulosti bylo standardem, že dentisté mléčné zuby nespravovali, s tím, že to nemá cenu, ale tento trend se dávno změnil. Rodiče by měli trvat na tom, aby zubař dítěti spravil i mléčné zuby. Zubní kaz je infekční, pokud v sousedství mléčného zubu s kazem vyroste stálý zub, může se také začít kazit. Za neochotou zubařů stojí zřejmě špatný systém plateb od zdravotních pojišťoven.

Pro rodiče není v současné době vůbec jednoduché sehnat pro dítě dobrého zubaře. Přitom podle doporučení by mělo dítě podstoupit první prohlídku už v roce, aby si mělo šanci zvyknout na prostředí ordinace.

Nedostatek zubních lékařů, kteří se věnují péči o dětský chrup, přispěl zřejmě k tomu, že mají děti tak zkažené zuby. Z několika tisíců zubařů se na děti zaměřuje jen několik desítek. Děti většinou ošetřují běžní zubaři.

Péče už od narození
O dětské zoubky je třeba pečovat hned na začátku. Když si všimnete, že se vašemu dítěti prořezal zoubek, znamená to také, že je čas začít s ústní hygienou. Někteří zubní lékaři však doporučují začít ještě dříve, dokonce hned po narození. Radí vytírat miminku pusinku čistým kapesníkem nebo gázou a čistou vodou, aby si novorozenec zvykl na pocit čistoty v pusince.

Někteří rodiče používají na mytí i náprstní zubní kartáčky, které se jednoduše navlečou na prst a pomocí štětinek se zoubky vyčistí. Později můžete začít s dětským zubním kartáčkem - ty bývají zpravidla rozděleny podle věkových kategorií, takže je třeba si vybrat podle věku děťátka.

Se zubní pastou spěchat nemusíte, zpočátku stačí jen kartáček a čistá voda. Zeptejte se svého zubního lékaře, kdy je vhodné začít používat i zubní pastu pro vašeho prcka. Často se doporučuje až v době, kdy dítě dokáže vyplivovat a ani tehdy to s pastou není potřeba přehánět. Volit byste měli zubní pasty určené pro dětský chrup.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články