Zoubky naštěstí potrápí jen chvilku

A je to tady! Uběhlo sotva pár měsíců od narození vašeho miminka a jemu už se klube na svět první zoubek. Na co byste se měla připravit?
Zoubky naštěstí potrápí jen chvilku

První zub je teprve začátek, celkem se jich musí vyklubat hned dvacet. Toto pro miminko nepříjemné období provází neklid, náladovost, zvýšené slinění, někdy i teploty. A tak není divu, že je miminko mrzuté a v horším případě často pláče.

Zoubky malého miminka si bolestivě prořezávají cestu měkkou tkání dásní. Bolest se dá přirovnat k tomu, když nám dospělým rostou zuby moudrosti, avšak miminko netrápí jen jeden zoubek, ale hned třeba tři naráz! Ačkoli je mléčný chrup dočasný, má velice důležitou úlohu při tvoření slov a žvýkání.

S gelem opatrně
Miminku můžete od bolesti ulevit pomocí různých gelů k tomu určených, ale pozor! Gely k znecitlivění dásní mohou znecitlivět i zadní část hltanu a vzniká tak veliké riziko, že dítě vdechne jídlo. Pokud se i tak rozhodnete pro znecitlivující gel, vždy dohlédněte na to, aby dítě jedlo vsedě a v klidu a vždy pod dozorem dospělého! Ideálním řešením je však paracetamol, obsažený v dětských sirupech či čípcích. Paracetamol znecitlivění hltanu nezpůsobuje.

Kartáček i jen na hraní
Ani u prvních zoubků nesmíme zapomínat na ústní hygienu! Zoubky můžeme pravidelně otírat namočenou vatovou štětičkou či kusem gázy. K čistění prvních zoubků však ideálně poslouží praktická pomůcka navlékající se na prst, která má na povrchu velice jemný kartáček. A není na škodu pořídit malý dětský kartáček. I když bude zřejmě sloužit jen na zabavení v momentě, kdy máma nebo táta budou čistit zoubky, dítěti později nebude neznámý a snadněji se mu pak bude učit ústní hygieně.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články