Zmizí bradavice samy?

Co by to bylo za pohádku o čarodějnici, kdyby neměla na rameni černého kocoura a na nose pořádně velkou bradavici. Bohužel se bradavice vyskytují i v reálném světě…
Zmizí bradavice samy?
A dermatologové by v určitých případech dali nevím co za nějaké to kouzlo, které by jim pomohlo tento kožní problém vyřešit. I oni si totiž s vyléčením bradavic mnohdy nevědí rady. Dá se říci, že snad u každého dítěte se aspoň jednou za život bradavička objeví. Zvláště léto jim přeje – teplo a vlhko mají bradavice nade vše rády. A proto se bazény nebo společné sprchy často stávají ohniskem nákazy...
 
Odpoledne strávená na „koupáku“ by byla prima, kdyby maminka Jana nezjistila, že si malá Anetka přinesla domů bradavičku na nožičce. „I když jsem dohlížela na to, aby si Anetka brala žabičky hned, jak vylezla z bazénku, stejně se jí na patičce udělala bradavička. Teď čekám, jestli budeme muset k doktorce, nebo zda zmizí sama. Švagrová mi poradila, že mám zkusit na noc potřít bradavici šťávou z česneku a přelepit náplastí, že by to mohlo pomoci. Někdo mi zase řekl, že na bradavice pomáhá i šťáva z cibule. Ale stejně se bojím, že nakonec budeme muset na vypalování,“ říká maminka Jana. Po pár dnech léčby ve stylu babských rad začala Anetku nožička bolet, takže s maminkou raději navštívily lékaře.
 
Odkud se kožní výrůstky vlastně berou? Může za ně vir ze skupiny papilloma virů, který – dostane-li se do kontaktu s lidskou kůží – infikuje napadeného člověka. Jedná se tedy o nakažlivé virové onemocnění, které se projevuje například v době oslabení organizmu. Bradavice se objevují na ploskách nohou, prstech a dlaních rukou, ale i kdekoliv jinde na těle. Nejčastěji trpí bradavicemi děti, protože mají jemnou kůži. Zvláště bradavičky na nožičkách – jsou ploché, nažloutlé s černými tečkami – mohou při každém kroku bolet jako čert. A právě ony většinou nejúporněji odolávají léčbě, protože jsou při chůzi stále hlouběji zašlapávány dovnitř.
 
S tím, že se jedná o skutečně zapeklitý problém, souhlasí i MUDr. Lenka Smetanová: „Léčení je někdy opravdu obtížné a zdlouhavé. Často se zbavíme jedné bradavice na jednom místě a za pár dní se může objevit někde jinde. Byly popsány i případy, že během několika dní najednou bez jakéhokoliv lékařského zásahu zmizela spousta bradavic.“ Zázraky se nedějí jen v pohádkách s čarodějnicemi.
 
Klepněte pro větší obrázekCo na to odborník MUDr. Lenka Smetanová
Jak bradavice odstranit? Variant je více… Nabízí se možnost potírat bradavice různými roztoky (např. Duofilm, Verrumal), tady se ale rodiče musí obrnit trpělivostí, protože to chce čas a pravidelnost. Jestliže potírání nepomůže, většinou následuje mražení tekutým dusíkem, případně chirurgické nebo elektrochirurgické odstranění. I po chirurgickém zákroku se však může stát, že na pokožce zůstane virová částice, takže se časem na stejném místě objeví bradavička znovu. Šetrnější ke kůži je laserová metoda, která se používá jen na některých pracovištích a není hrazena zdravotní pojišťovnou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články