Maminka.czZdraví

Žlutá rýma. Poslat dítě do školky a školy, nebo ne? A vadí i ta vodnatá? Poradíme vám

Supermámy.cz sim 14.  10.  2022
Známe to všichni. Ráno se dítě probudí s nudlí u nosu a řešíme, zda ho poslat do školky, nebo ne. Ovšem není rýma jako rýma, jenže to pak vysvětlujte učitelkám a ostatním rodičům. Co znamená žlutá rýma, je infekční a může s ní dítě do kolektivu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rýma sice není žádná tragédie, ale o tom, jestli kvůli ní s dítětem navštívit lékaře, nebo vyrazit do kolektivu, rozhodují její konzistence a barva. Co dělat, když je žlutá nebo zelená?

VIDEO: Rýmovník a jeho účinky na zdraví

Sezona viróz a nachlazení je tady a zejména v případě malých dětí řeší rodiče každou chvíli potíže v podobě ucpaného nosu a rýmy. Rýma léčená i neléčená trvá sedm dní, říká se. Jenže co s potomkem, kterému teče z nosu prakticky ustavičně? Kdy můžete dítko poslat do školky nebo školy? 

Pozor na žlutou rýmu

Je jasné, že ne s každou rýmou se musí zůstávat doma. Obecné pravidlo však zní, že pokud má dítě horečku nebo kašel, tak by se mělo kolektivu vyhnout. S obyčejnou rýmou do školky nebo do školy určitě vyrazit může, ovšem pokud nejde o rýmu bakteriální. Jak ji poznáte? Jednoduše. Většinou se jedná o hustou žlutou nebo žlutozelenou rýmu, ke které se občas k večeru přidává teplota nebo celková vyčerpanost.

Už má zase rýmu? Zkuste inhalace, nosní sprchy nebo konvičku

Je rozdíl mezi čirou rýmou a hlenem?

Dítě se zvýšenou teplotou už bojuje s infekcí, je unavené a potřebuje chorobu vyležet. Kdežto nudli u nosu může mít týdny a měsíce, zvláště v zimě, a nemusí z toho nikdy být nic horšího. „Podstatné je, zda je rýma takzvaně čirá, nebo zda je hlen z nosu hustý a žlutozelený,“ říká dětský praktický lékař MUDr. Milan Kudyn.

Ten dále dodává, že žlutavé zbarvení nosního sekretu ukazuje na druhotnou bakteriální infekci, která už do školky nepatří. Navíc u ní stoupá riziko, že se k ní přidá zánět středního ucha nebo že „spadne“ na průdušky a dítě bude trápit vedle rýmy i kašel. Určitě je proto na místě potíže nepodceňovat a malého maroda udržovat v klidu a teple, aby nemoc vyležel a jeho zdravotní stav se ještě více nezkomplikoval.

Rýma, ucpaný nos, alergie i kašel. Pomůže minerálka Vincentka. Tady je 6 praktických tipů k inhalaci

pomohou i maličkosti

  • Snažte se samozřejmě s rýmou bojovat, někdy pomáhají zdánlivé maličkosti. 
  • Nezřídka postačí zvlhčení vzduchu v místnosti, někdy mírné snížení teploty místnosti, někdy až na nejzdravějších 19 až 21 stupňů.
  • Věčnou rýmu můžete zmírnit také používáním nosní konvičky na výplachy, děti to obvykle zvládnou tak od pěti let, ty šikovné i dříve. 

A co v kombinaci s kašlem?

Pokud má dítě čirou rýmu a v noci nebo po ránu párkrát zakašle, jde v podstatě jen o to, že musí vykašlat hleny, které mu natekly do krku. Přes den nejspíše nebude kašlat vůbec a není důvod, abyste ho nechávali doma. 

Někdy se dokonce může stát, že dítě kašle v noci docela hodně, ačkoli přes den vůbec – v tom případě ho pro klid svědomí vezměte k lékaři, ale ani ten ve většině případů nic neobjeví, a vy tak můžete dítě rovněž poslat mezi vrstevníky. 

Zpozornět v tomto ohledu musíte, když dítě kašle i přes den. Může to být banální viróza projevující se suchým kašlem, ale ten je pro dítě hodně namáhavý sám o sobě, a mělo by proto zůstat doma, zatímco budete kašel tlumit příslušnými kapkami.

Celý den trvající vlhký kašel může ukazovat i na počínající zánět průdušnice nebo zánět průdušek. Pokud se k němu přidá horečka, raději proto vezměte dítě k lékaři.

Jak naučit malé dítě smrkat? Tady je 7 šikovných tipů!

Nosní kapky a spreje

  • První volbou v léčbě rýmy bývají volně dostupné přípravky (nosní kapky a spreje) a roztoky mořské vody.  
  • Účinným prostředkem jsou nosní spreje a kapky obsahující dekongestanty. Působením dekongescenčních látek dojde k vazokonstrikci (stažení cév), a tím ke splasknutí otoku nosní sliznice. Užívají se lokálně. Lékaři ale doporučují používat je u dětí maximálně po dobu 5 dní (u dospělých zhruba týden).  
  • Dlouhodobé podávání těchto přípravků s sebou totiž paradoxně nese riziko nosní neprůchodnosti. Pokud se lokální aplikace dekongestantů nepřeruší, hrozí totiž atrofie nosní sliznice – dojde ke ztenčení a úbytku žlázek a cév.
  • Takto poškozená sliznice pak není schopná plnit základní funkce, tedy zvlhčovat a ohřívat vzduch, zachytávat drobné cizorodé částice a plnit svou imunologickou funkci. Nosní sliznice pak také snadno krvácí.
  • Abychom dosáhli nejen vyléčení akutní rýmy, ale i navrátili nosní sliznici její funkčnost, je vhodné kombinovat aplikaci nosních kapek s přírodními bylinnými spreji či roztoky mořské vody. Slaná voda opláchne sliznici, odstraní sekret a zajistí lepší kontakt léčiva se sliznicí. Sama ale rýmu nevyléčí.
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Děti a nemoci, Praktické rady, Alergie, Nemoci, Nemoc, Mateřská škola, Dětské nemoci, Kašel, pořad, rýma, Vincent, Infekce, Obecné pravidlo, Paradox, Pór, Kolektiv, Kapka, Tragedie, Pořadí, Rým, Zdraví na Heureka.cz