Život bez lepku

V posledních letech se doslova roztrhl pytel s nejrůznějšími alergiemi. Jedním z nejzákeřnějších onemocnění tohoto druhu je celiakie, tedy nesnášenlivost lepku. V Česku jí trpí až procento obyvatel a mnozí z nich o tom dokonce nevědí.
Život bez lepku

Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek neboli gluten nacházející se v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených. Celiakie se nedá vyléčit a lidé, kteří jí trpí, jsou celoživotně odkázáni na bezlepkovou dietu.

Bez rozdílu věku

Podle odhadů odborníků trpí celiakií v České republice přibližně padesát až sto tisíc lidí. „Diagnostikována je však pouze část nemocných, někteří o své chorobě vůbec nevědí," říká ář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě Ondřej Urban. Dříve byla celiakie označována jako typické onemocnění dětského věku. Tento chronický proces se však podle Ondřeje Urbana může projevit v jakémkoli věku.Jeho slova potvrzuje fakt, že dnes se stále častěji diagnostikují pacienti ve věku 30 až 40 let a nijak výjimeční nejsou ani lidé v důchodovém věku. Většinou se jedná o lidi, kteří měli celý život potíže, ale nemohlo se přijít na to, o co se jedná.

Typické příznaky

Příznaky celiakie jsou různé. „Typickými projevy jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha, u dětí zpomalení růstu. Tyto typické projevy má ale pouze část nemocných. Někteří pacienti trpí takzvanou oligosymptomatickou formou, která se projeví například pouze chudokrevností nebo osteoporózou," dodává Ondřej Urban.

Bezlepková dieta

V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení lepku z potravy. Lepek je přitom obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu, a je tedy nutné vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobeny. I tak je třeba počítat s tím, že celiakie se člověk nikdy zcela nezbaví. „Onemocnění je celoživotní. Bezlepková dieta vede k jeho stabilizaci, ale při porušení diety se onemocnění vrací," připomíná primář Urban. Dříve byli lidé trpící celiakií odkázáni ve stravování skoro výhradně na domácí kuchyni. Zajít si na jídlo do restaurace nebo vyrazit na dovolenou bez zásoby vlastních prověřených potravin bylo v podstatě nemyslitelné. Dnes se obsahem lepku v potravinách zabývá legislativa a výrobci potravin jsou vůči celiakům daleko otevřenější než dříve. Na pultech obchodů jsou tak k dostání desítky druhů produktů s výstižným znakem přeškrtnutého obilného klasu nebo jiným označením bezlepkové stravy. A potravin vhodných pro bezlepkovou dietu bude v budoucnu dále přibývat. Tento trend potvrzuje i Marcela Mitáčková, ředitelka společnosti Hamé pro marketing a vývoj. „V současnosti nabízíme celiakům mnoho produktů bez lepku. Jde nejen o zeleninové, maso-zeleninové a ovocné kojenecké výživy Hamánek, ale také kečupy, džemy, povidla, okurky a mnoho dalších produktů. Tuto nabídku chystáme do budoucna dále rozšiřovat například o nové druhy paštik a masových konzerv." Fakt, že mezi potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu patří také desítky běžných druhů produktů – od kojenecké výživy přes kečupy až po džemy, povidla, okurky a další, potvrzuje také Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu: „Tím, že výrobci musejí lepek, pokud je ve výrobku, uvádět ve složení, se značně zlepšil výběr potravin."

Co jíst a čemu se vyhnout

Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich.

Zakázané potraviny:

  • výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
  • Je nutné vyhýbat se i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složení.
  • polévky, omáčky
  • majonézy, dresinky, sójová omáčka, dochucovadla
  • uzeniny
  • sójová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI)
  • kypřicí prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny

Povolené potraviny:

• Výrobky přirozeně bezlepkové jsou: brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich (například mouka, škroby, krupice...).

• Výrobky označené jako bezlepkové nebo ty, které lepek neobsahují.

Bezlepkové výrobky lze přehledně a snadno vyhledat na webu www.hame.czwww.hame.cz v sekci produkty pod příslušným filtrem.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články