Zbavte se škodlivin pomocí rostlin

Pokojové rostliny prospívají našemu zdraví, ničí škodlivé látky, váží na sebe prach a špínu, zvyšují vlhkost v bytě a mají pozitivní vliv na lidskou psychiku.
Zbavte se škodlivin pomocí rostlin

V běžných domácnostech se škodliviny mohou uvolňovat z nátěrů, koberců, čalounění, záclon, z lisovaných dřevovláknitých desek používaných při výrobě nábytku, z přípravků používaných při úklidu apod.  Doma a v kanceláři býváme vystaveni prachu, kouři a bakteriím ze vzduchu, z barviv, lepidel, sprejů, ředidel, pesticidů... Přičemž mnohé z těchto látek se dostanou do našeho těla dýcháním, pokožkou nebo stravou.

S likvidací těchto látek, ať už jde o formaldehyd, benzen, čpavek, trichloretylen apod., nám pomáhají pokojové rostliny, které škodliviny absorbují. Navíc elektrický náboj v rostlinách na sebe chytá prach, proto se nám lépe dýchá. Je ovšem třeba rostliny sprchovat vodou, nebo je pravidelně utírat hadříkem, aby mohly dobře splnit svou úlohu. Rostliny jsou také ideálním zvlhčovačem vzduchu, hlavně v zimě nás trápí suchý vzduch v přetopených místnostech. Podceňovat nesmíme ani jejich pozitivní vliv na naši psychiku, protože zelené přírodní elementy mají uklidňující účinky.

Mezi takto prospěšné rostliny patří zejména:
Ficus elastica - účinně pohlcuje formaldehyd
Zelenec chocholatý - odbourává oxid uhličitý
Tchýnin jazyk - odbourává benzol
Břečťan popínavý - odstraňuje formaldehyd z cigaretového kouře a lepidel
Spatifylum - pohlcuje aceton, benzen a formaldehyd

Dále škodliviny účinně pohlcuje palma areka, palma vějířová, chamedorea, potos zlatý, schefflera.

Abychom snížili účinky škodlivých látek, je také velmi důležité pravidelně větrat. Kromě rostlin si domů vybírejte také přírodní dřevěný nábytek, netoxické materiály, koberce neošetřené chemikáliemi, chemické úklidové prostředky nahraďte přírodními. Používejte odsávače par v kuchyni, pravidelně kontrolujte plynové bojlery a krby, v zahradě omezte používání pesticidů a hlavně doma nekuřte.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články