Zažeňte opruzeniny

V létě víc než kdy jindy bojují miminka s plenkovými opruzeninami. Dětská pokožka je na zadečku citlivá a v kombinaci s potem je opruzená raz dva.
Zažeňte opruzeniny

Plenková dermatitida, jak se opruzeninám odborně říká, vás může potkat v jakémkoli ročním období, ale v létě se děti přece jen více potí, a tak je to časté letní trápení. Na druhou stranu je teplé počasí výhodou, protože můžete miminko zbavit plenek a nechat jeho zadeček krásně větrat. To je na opruzeniny ten nejlepší přírodní lék.

Základem je hygiena

Dostatečná hygiena především v kožních záhybech a v ‚plenkových' místech je důležitou prevencí proti vzniku opruzenin. Po koupání je třeba kůži pořádně vysušit, aby nezůstala vlhká. Pokud už je kůže opruzená, bude miminku mytí postižených míst nepříjemné. Zvolte vlažnou vodu a lehce omývejte, prudší proud vody by děťátko bolel. Žínku si pořiďte co nejjemnější nebo použijte navlhčenou bavlněnou plenku. Vlhčené ubrousky pro rychlou hygienu vybírejte bez chemických příměsí a vůní. Postižených míst se vždy dotýkejte velmi jemně.

Mažeme a mažeme

Krém k ošetření opruzené pokožky vybírejte pečlivě. Měl by být z přírodních látek, neměl by obsahovat žádné parfémy, parabeny, silikony a další syntetické látky. Ideální je měsíčková mast, která má hojivé účinky. Šikovné maminky si měsíčkovou mastičku mohou vyrobit i doma. Recept je jednoduchý: Povaříte měsíčkové květy v tuku při 60 °C na vodní lázni po dobu jedné hodiny, scedíte a necháte ztuhnout v připravených nádobkách.

Na plenkách záleží

Bez plenek je to samozřejmě nejlepší, ale ne vždy to jde. Při nákupu dejte pozor na to, aby plenky nebyly dítěti příliš těsné, aby nebyly parfémované, a hlavně aby neobsahovaly igelit. Ideální jsou alespoň pro přechodnou dobu plenky s podílem biobavlny. Důležitá je častá výměna plenek, která je i základní prevencí proti vzniku opruzenin.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články