Zavinovat nebo nezavinovat

Názory na to, zda dítě zavinovat či nikoli, se různí. Rodiče nakonec udělají to, co je pro dítě nejlepší.
Zavinovat nebo nezavinovat
Těsné zavinování dětí má své tradice. Proč se k němu lidé uchylovali? Například některé indiánské kmeny v Americe prý proto, že žily v těžkých podmínkách, a snažily se i takto z potomků vychovat disciplinované jedince...

Těsné zavinování
Jinde zase věřili tomu, že má těsné zavinování léčebné účinky. Lékaři ovšem tento názor vyvracejí. Předmětem lékařské kritiky jsou zejména tato tvrzení:
 
Chybně: Těsné zavinování narovnává dětem nohy.
Správně: Ve skutečnosti má pokřivení nožiček na svědomí nedostatek vitaminu D a s tím související onemocnění křivicí.
 
Chybně: Dítěti je v povijanu teplo, takže nenastydne ani neonemocní.
Správně: Ve skutečnosti zavinování znemožňuje tělu přizpůsobit se změnám teploty, je opakem otužování. A pokud uložíte dítě v povijanu do své postele, zcela jistě se přehřeje.
 
Chybně: Dítě se v povijanu cítí pohodlně.
Správně: Ve skutečnosti jsou pro fyziologickou polohu dítěte typické pokrčené ručky i nožky. Těsné zavinování znamená násilné narovnávání, což je pro dítě nepohodlné.
 
Chybně: Těsně zavinuté dítě má tvrdší spánek.
Správně: Kvalita spánku je ryze individuální záležitost a závisí na nervové soustavě a povaze každého dítěte. Jsou děti, které se vydrží vrtět i hodinu, jen aby si uvolnily ruce a mohly si cucat palec.

Je to nutné?
Z toho vyplývá, že těsné zavinování do povijanu skutečně nemá žádné opodstatnění, zvlášť má-li maminka čas o dítě pečovat a nemusí je na dlouhou dobu opouštět. Někteří rodiče si možná řeknou, že zavinování je nanic, a zavrhnou i takzvané volné zavinování. Volné zavinování je velmi důležité a pro dítě přirozené, protože mu umožňuje volný pohyb nožiček a ručiček. Děťátko se může vrtět, protahovat se, pokrčovat nožky k bříšku... Tak to umožňuje třeba zavinovačka s vložkou zavazovaná na tkaničky.

Je na to zvyklé
Jinou variantou jsou dlouhé košile na spaní (s rukávy i bez), které se na dolním konci zapínají. Psychologové zdůrazňují, že nemluvně je z matčiny dělohy zvyklé na uzavřený a malý prostor. Proto se cítí dobře, když je zavinuto tak, že může volně hýbat končetinami, ale přitom se nachází v určitém ohraničeném prostoru. Je to pro ně přirozené a poskytuje mu to pocit bezpečí. Dítě se ve volném zavinování zklidňuje. Postupem času si zvyká na okolní svět, je aktivnější a začne vyžadovat více svobody.
 
Ženy mnoha národů v minulosti tradičně nosívaly malé děti v takzvaném úvazu. Když bylo horko, dítě bylo nahé, za chladných dnů zabalené. V prvních měsících života dítěte nebylo zvykem neomezovat jeho pohyb. Různé typy úvazů ze speciálních šátků si mimochodem oblíbily i dnešní matky. Je to pohodlná forma nošení nemluvněte a samo dítě se cítí v bezprostřední blízkosti matky dobře.

Volné zavinování
Pediatři matkám doporučují volný způsob zavinování. Jakýkoli těsnější způsob zabalení škodí normálnímu krevnímu oběhu. Také neurologové volné zavinování schvalují, protože nervová soustava nemluvňat není ještě zralá a spontánní, neřízené pohyby (v případě, že dítě není zavinuto vůbec) mohou dítě dokonce rozrušovat. Samozřejmě to neznamená, že byste dítě měli zavinovat pokaždé a v jakékoli situaci, ale pokud je nemáte v náruči nebo je ukládáte ke spaní, je volné zabalení dobrá varianta. Navíc je to pohodlné i při kojení - má-li dítě volné ručky a nožky, snáze najde prs a začne sát. Většina malinkých dětí po narození prostě spí v zavinovačce, nikoli v dupačkách. Je tu i ekonomické hledisko.

Nestabilní poloha
Klepněte pro větší obrázekPodle MUDr. Lenky Smetanové má volné zavinování zvláštní význam zejména pro děti nedonošené, nezralé, s malou porodní hmotností, které jsou často velmi dráždivé a lekavé. Pohyby jsou nekoordinované a samy o sobě mohou miminko lekat, pozorujeme časté záškuby ruček, případně i nožek. Takové dítě se většinou podstatně zklidní v měkké péřové zavinovačce a částečně omezeným prostorem kolem dítěte. Volné uložení do postýlky bez zavinovačky může dělat opravdu dítěti potíže. Někdy pomůže alespoň položit miminko na měkkou zavinovačku, i když zavinuto, třeba v horku, není. Poloha nejmenších dětí, například při chování a kojení, je důležitá jak pro dítě, tak pro rodiče. U dítěte může různě „pokroucená“ a nestabilní poloha při kojení být důvodem ke špatné technice krmení s následnými problémy s prospíváním a zažíváním. Zejména zpočátku a u prvorodiček je snazší docílit správné polohy „bříško k bříšku“ při přiložení k prsu u zavinutého dítěte.To se také cítí často bezpečnější. Zavinovačka může také částečně zabránit nevhodné poloze při chování, kdy je miminko přiloženo bez peřinky bříškem k rameni rodiče, často pak křiví trup i hlavičku k jedné straně a delší chování tímto způsobem neprospívá ani páteři maminky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články