Zápis: 8 dovedností, které musí vaše dítě umět

Co musí umět dítě k zápisu? A co když to umět nebude? Zachovejte klid, až taková věda to není.
Zápis: 8 dovedností, které musí vaše dítě umět

Není divu, že se v současnosti rodiče trochu nervují. Zatímco dříve stačilo u zápisu umět si zavázat boty, správně mluvit, odříkat básničku, poznat tvary a barvy, vyjadřovat se plynule, dnes je kritérií mnohem více. Ale nebojte se, i v dnešní době je dostačující, když vaše ratolest zvládne to, co jste kdysi museli absolvovat i vy. Jestliže jste ovšem rodič perfekcionista, připravte se na zápis se vším všudy, ideálně rovnou podle „manuálu“ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Co by měl zvládnout dokonalý žáček?

1. Měl by být pohyblivý a fyzicky zdatný 

Nejenže by dítě mělo umět koordinovat pohyby, dokázat házet a chytat míč, udržet rovnováhu na jedné noze, běhat a skákat. Ale mělo by se i umět obléknout a obout, umět používat příbor a být čistotné.

2. Samostatnost je velmi důležitá

Dítě už by mělo být osobností, mělo by umět vyjádřit svůj názor. Důležitá je i emoční vyrovnanost. Záchvaty hněvu a vzteku už do školy nepatří. Také by budoucí žáček měl vědět, co se sluší, a tedy tušit, že za prohřešky a neukázněnost může „schytat“ poznámku či trest.

3. Mluvit by mělo bez vad 

Aby se dítě mohlo správně naučit číst a psát, mělo by před nástupem do školy mluvit bez vad, zvládnout správnou výslovnost všech hlásek. Také dokázat vyprávět souvislý příběh a popsat nějakou situaci.

4. Mělo by být manuálně zručné 

Je žádoucí, aby dítě dovedlo manipulovat s různými předměty. Aby umělo kreslit, vystřihovat, lepit a také rozlišovat, co je vpravo a co vlevo.

 

Lékařka doporučuje: Nejlépe se dětem rozvíjí mozek poznáváním všemi smysly

Lékařka doporučuje: Nejlépe se dětem rozvíjí mozek poznáváním všemi smysly

5. Mělo by umět rozpoznávat: tvary či zvuky

Že by dítě mělo zvládat bravurně odlišit trojúhelník od čtverce a modrou od žluté, je celkem jasné.
Dobré ale je, aby umělo rozeznat i zvuky, umět vytleskat slabiky. Nebo třeba zařadit předměty do správné skupiny (například korálky ke korálkům).
A když se ještě zvládne podepsat hůkovým písmem, naprosto budoucí paní učitelku oslní.

6. Zvládne se soustředit 

Stále více je dětem doporučován odklad proto, že jsou neklidné, nevydrží se zaobírat jedinou činností. Přitom opravdu nejde vždy jen o diagnózu „hyperaktivita“.
Dítě se prostě musí umět soustředit. A to aspoň patnáct minut, pochopitelně i na činnost, která ho nebaví. Potomek by měl být také schopný odříkat básničku nebo odzpívat písničku, umět samostatně pracovat, být nadšený pro to, že se něco naučí.

7. Má správné sociální návyky

Že by mělo dítě samo umět pozdravit, poděkovat, omluvit se a umět navázat kontakt s dospělými i dětmi, asi není třeba rozvádět. Ale přesto to každé podle pedagogů nedokáže. Malý žáček by měl zvládnout i práci ve skupině, měl by být ochotný podělit se, projevit ohleduplnost vůči ostatním, neubližovat.

Šišlání u dítěte nepodceňujte! Kdy zajít k logopedovi?

Šišlání u dítěte nepodceňujte! Kdy zajít k logopedovi?

8. Orientuje se v prostoru

Předškoláček už musí vědět, kde bydlí. Rozlišit, co je doma, ve školce, u babičky… Nemělo by ho zaskočit vyřízení vzkazu, nákup v obchodě, krátký telefonát. A zároveň by měl mít aspoň nějaké povědomí o tom, co je svět a že na Zemi jsou i jiné státy a národy.

Máte ze zápisu strach? Zbytečně.

Pokud cítíte, že vaše dítě má rezervy, obraťte se na pedagogicko-psychologickou poradnu. A jestliže patří do spádové oblasti dané školy, jeho nástup do první třídy učitel zamítnout nemůže, pokud s tím nebudete souhlasit, ani když vám doporučí odklad. Je pak na vás zvážit, jestli to risknete, nebo dopřejete potomkovi ještě další rok na přípravu.

Kdy jít k zápisu?

Termíny škol jsou individuální. Nově individuální ale platí interval od 1. do 30. dubna. Právě v tomto rozmezí si ohlídejte, v jaký den bude zápis ve škole, kterou jste si vybrali. S sebou toho moc nepotřebujete, stačí rodný list dítěte a kartička zdravotní pojišťovny. Pokud se hlásíte do jiné než spádové školy, počítejte s tím, že vás při převisu poptávky může vedení odmítnout, i když vaše dítě všechno zvládne na jedničku.

Jaké to je z pohledu učitelky?

Otázka pro: Mgr. Helena Krausová učitelka pro I. stupeň na ZŠ Kamenná Stezka v Kutné Hoře www.zsks.kutnahora.cz

Co ještě musí budoucí prvňáček u zápisu předvést?

Hlavně musí být,,vychovaný“ a pak by měl poznat běžné věci, osoby a zvířata na obrázku. Měl by umět říct, jak se jmenuje a kam chodí do školky. Měl by umět nakreslit postavu (zhruba – počet prstů, hlava, trup, nohy, ruce). Měl by zopakovat nějakou básničku, opsat jednoduchý tiskací nápis (MOŘE). Mohl by něco zazpívat. Když to všechno nezvládne dokonale, nejspíš se to naučí ve škole. Ale dobré vychování by si měl určitě přinést z domova.

V jakých konkrétních případech se doporučuje odklad docházky?

Při celkové nezralosti dítěte (chová se nepřiměřeně věku), ze zdravotních důvodů, při doporučení pedagogickopsychologické poradny. Jaké věci je dobré ještě na poslední chvíli „dopilovat“? Výslovnost – důležitá je náprava už v předškolním věku! Co bývá dnes nejčastějším problémem budoucích prvňáčků? Na co by se rodiče měli primárně soustředit? Měli by dětem vštěpovat základní návyky – reakce na pokyny a jejich plnění, slušnost, snášenlivost, čistotu okolo sebe i svou hygienu, radost ze hry a poznání, schopnost naslouchat.

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Tahle ilustrátorka nás baví. Najdete se v jejích obrázcích?

Tahle ilustrátorka nás baví. Najdete se v jejích obrázcích?

Jak zhubnout po porodu a s dětmi: Takhle!

Jak zhubnout po porodu a s dětmi: Takhle!

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články