Zapeklité opruzeniny

Snad každá maminka alespoň jednou u svého miminka bojovala s opruzeninami. Je to nestárnoucí téma, a proto se k němu stále vracíme.
Zapeklité opruzeniny

Pokožka novorozenců a kojenců je daleko jemnější a citlivější na vnější vlivy, než je tomu u starších dětí. Nejčastějším kožním problémem u miminek bývají opruzeniny v plenkové oblasti neboli plenková dermatitida. Ty mohou vzniknout prakticky kdykoli. Opruzeniny se nejčastěji vyskytují v  okolí genitálií a zadečku miminka. Tato oblast je totiž téměř nepřetržitě uzavřena v  neprodyšném prostředí plenek a působí na ni teplo, vlhká zapářka, moč, stolice a další bakterie. Výsledkem jsou červená až zarudlá místa, která rozhodně nepřehlédnete.

Důležitá prevence

Protože jsou opruzeniny pro miminko velmi nepříjemné, je ideální věnovat se jejich prevenci. Základem je časté přebalování – pleny vyměňujte dítěti alespoň sedmkrát denně, u novorozence ještě častěji. I při používání kvalitních jednorázových plen se musí dítě přebalovat často a alespoň jedenkrát i během noci. Několikrát za den nechte také děťátko chvíli bez pleny, aby mohla pokožka volně dýchat.

Správná hygiena

„Když miminko přebalujete, vždy mu plenkovou oblast důkladně omyjte vodou nebo otřete Klepněte pro větší obrázekspeciálními vlhčenými ubrousky a důkladně osušte. Nezapomeňte na žádný kožní záhyb," radí dermatoložka Silvie Rafčíková. Jakmile zadeček dítěte omyjete a osušíte, použijte kvalitní krém proti opruzeninám, který slouží jako prevence, případně pomáhá hojit již vzniklou opruzeninu. „Při každé výměně plenek naneste tenkou vrstvu krému a nechte chvíli zaschnout," dodává Silvie Rafčíková, která doporučuje například kosmetiku Bübchen.

Plenky, koupele, krémy

Pokud se i přes vaši snahu opruzeniny objeví, je nutné pokožku zklidnit. Zkuste dítě ještě častěji přebalovat, případně změňte značku plen. Ano, i na typu plenek záleží, a je tedy možné, že zatímco jedny budou vašemu dítěti způsobovat problémy, u jiných bude mít zadeček jako v bavlnce. Za pokus to rozhodně stojí. Jste-li doma, pak miminku dopřejte i nějakou dobu bez plenek. Zkuste také použít bylinkové koupele a plenkovou oblast dále ošetřujte krémem na opruzeniny.

Pokud opruzenina přetrvává dlouho, nezmizí ani neustoupí do tří dnů, a naopak se zhoršuje, neváhejte a poraďte se s  pediatrem. Může se totiž jednat o  kvasinkovou infekci, moučnivku, která je pro dítě nepříjemná a bolestivá, ale lze ji snadno léčit, takže se není čeho bát.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články