Zaostřeno na těhotenské testy

Těhotenské testy jsou asi první pomůckou při zjišťování těhotenství. Ještě než se vydáme ke svému gynekologovi, zamíříme do lékárny pro test a napjatě čekáme, co nám ukáže…
Zaostřeno na těhotenské testy
I když těhotenské testy jsou v současnosti na vysoké úrovni, nejsou stoprocentním ukazatelem vašeho těhotenství. Výsledek vás může někdy zmást, třeba když si uděláte test příliš brzy nebo jej nesprávně použijete. „Když se mi zpozdila menstruace, tak jsem zašla do lékárny a koupila si test, jenže ten ukázal negativní výsledek. Byla jsem smutná, protože mimčo jsme si s manželem hodně přáli. Jaké bylo mé překvapení jen o dva týdny později, když mi má lékařka potvrdila těhotenství,“ svěřila se nám pětadvacetiletá Denisa z Břeclavi.
 
Její zkušenost ovšem neznamená, že by testy byly nekvalitní spíš jde o to, že na ně nelze spoléhat jako na jediný ukazatel naše těhotenství. A před použitím si také rozmyslet jaký typ testu zvolit a jak je aplikovat.
 
Jaké jsou druhy
Testy dostupné v českých lékárnách můžeme rozdělit do několika skupin podle doby použití. Tedy podle doby, kdy je možné test udělat - jak brzy po vynechání menstruace, ve kterou denní dobu a podobně. Některé testy se třeba nedoporučuje dělat dříve, jak po týdenním vynechání menstruace. Jiné naopak můžete použít hned den před nebo po termínu krvácení. Testy také lze rozdělit podle rychlosti, s jakou svůj výsledek ukáží. Nejrychlejší testy dokáží zobrazit proužky do 1 minuty, ale většina testů potřebuje tak okolo 5 minut. Důležitou roli hraje taky citlivost testu. Ta v hodnocení odpovídá rozmezí dnů, kdy je možné nejdříve test použít. A v nemalé míře se gravitesty liší i cenou.
 
Dražší tedy lepší?
Cena se těhotenského testu se může rovněž stát rozhodujícím ukazatelem, zda si výrobek koupíme. Dost často si totiž myslíme, že čím vyšší cena tím kvalitnější výrobek je. To ale nemusí být pravda. „Myslím, že cena není až tak rozhodující. Dobrou službu udělají testy za třicet stejně jako ty za dvě stě korun. Všechny totiž musely projít kontrolami,“ tvrdí gynekoložka Hana Petrská.
 
Spíše než o kvalitě tedy cena napovídá o „přidané hodnotě“. Pokud si vyberete dražší produkt, můžete často očekávat něco navíc. Například speciální sterilní nádobku na provedení testu. Nebo je v ceně možnost zatelefonovat v případě pochybností na bezplatnou informační linku.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Testovat se ráno nebo večer?
Těhotenský test si můžete provést kdykoliv během dne, ale úplně nejlepší je to ráno. Hladina těhotenského hormonu HCG je v této denní době nejvyšší, a proto je také nejvyšší pravděpodobnost pravdivého výsledku. Zpozorněte ovšem, když se dva proužky ukáží už za několik sekund. V takovém případě není něco v pořádku a bude jistější vše ještě jednou zopakovat. Jak už bylo řečeno, ideální je doba mezi jednou až pěti minutami. Negativní výsledek, tedy jeden proužek, se objeví ještě později, zhruba do deseti minut. Pokud ale čekáte půl hodiny a neobjevují se vůbec žádné proužky, test je s největší pravděpodobností nekvalitní nebo prošlý. Můžete ho reklamovat.

Jak test použít
Před použitím testu si pečlivě přečtěte návod. Mějte připravené hodinky, které zřetelně ukazují čas, abyste mohly dobu testu přesně odměřit. Přesvědčte se, že všechny nádoby, měřící tyčinky nebo jakékoli další vybavení, které budete používat, jsou čisté. V případě, že je nutné test nechat určitou dobu působit, umístěte vzorek na vodorovnou podložku vzdálenou od zdroje tepla a na klidné místo, aby nedošlo ke zkreslení výsledků. Test vyhodnoťte po předepsané době, nepočkáte-li dostatečně dlouho nebo naopak budete čekat příliš dlouho, může to ovlivnit výsledek testu. Jestliže chcete vyzkoušet pro jistotu další test, počkejte raději několik dní.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články